Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Automobilka Lamborghini představila vlastní SUV. Jmenuje se Urus a jede přes 300 km/h

Ekonomika

  21:42
MILÁN/PRAHA - Italská automobilka Lamborghini v pondělí v Miláně ukázala svůj první sportovně-užitkový vůz (SUV) nazvaný Urus. Od vstupu do nového a důležitého segmentu trhu si firma slibuje zdvojnásobení ročního prodeje, který loni dosáhl 3457 automobilů.

Italská automobilka Lamborghini představila své první SUV Urus. foto: ČTK

Nový model je důležitým článkem značky Lamborghini a může přilákat nové zákazníky. Ti první se auta dočkají příští rok na jaře, v Evropě se bude prodávat za 171 429 eur (4,4 milionu korun) bez daně.

Lamborghini vyměnilo v konceptu Terzo Millennio dvanáctiválec za elektromotory

Výrobce luxusních vozů ze skupiny Volkswagen tak vstupuje na jeden z nejrychleji se rozvíjejících sektorů automobilového trhu. Světový prodej crossoverů a SUV se podle údajů společnosti IHS Markit za uplynulých deset let zvýšil ze 7,93 milionu na 26,47 milionu loni. Do roku 2020 se očekává další růst, a to na 34,34 milionu automobilů.

Urus má pod kapotou čtyřlitrový přeplňovaný osmiválec o výkonu 650 koní. Jezdit může rychlostí až 305 kilometrů za hodinu a z nuly na 100 km/h zrychlí za 3,6 sekundy. Automobil nabídne několik jízdních režimů, například pro jízdu ve sněhu nebo v písku.

Analytik IHS Markit Ian Fletcher předpovídá, že prodej tohoto SUV vyvrcholí v letech 2019 a 2020 na úrovni 2900 kusů a na celkovém prodeji vozů Lamborghini se bude podílet asi polovinou.

Hybridní verzi SUV s elektromotorem chce automobilka uvést na trh do roku 2020, uvedla agentura Reuters.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.