Hlavní obsah

Liverpool - Spartak 7:0Osmifinalisté Ligy mistrů jsou kompletní! Liverpool zdemoloval Spartak, jásal i Bílý balet

Praha
Aktualizováno

Seznam osmifinalistů Ligy mistrů už je po středě kompletní. Podle očekávání ho po drtivé domácí výhře nad Spartakem Moskva 7:0 doplnil Liverpool a spolu s ním i Sevilla, která sice překvapivě remizovala v Mariboru 1:1, ale přesto o postup nepřišla. Dál zamířil i ukrajinský Šachtar Doněck, jenž připravil až dosud stoprocentnímu Manchesteru City první prohru v soutěži (2:1), šestnáctým účastníkem jarních bojů se stalo Porto, které i v deseti rozstřílelo Monako 5:2. Slavil ovšem i Portugalec Ronaldo oblékající dres madridského Realu. Bílému baletu sice v posledním zápase o nic nešlo, Ronaldo však prožil svou velkou chvíli. Stal se totiž vůbec prvním hráčem v historii Ligy mistrů, který dal gól ve všech šesti zápasech základní skupiny.

Liverpool nasázel Spartaku sedm gólůVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Sestřih utkání Ligy mistrů Real - Dortmund

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Liga mistrů: FC Porto - Monaco

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Liga mistrů: Šachtar - Manchester City

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Liga mistrů: Tottenham - APOEL

Přímo brilantně začal tažení za první příčkou ve skupině, a tudíž postupovou jistotou Liverpool. Už ve třetí minutě byl totiž v šestnácte faulován Salah, nařízenou penaltu proměnil Coutinho a trenér Klopp tak mohl poprvé vystartovat z lavičky. A když za jedenáct minut přidal Coutinho druhou branku, vyšiloval spolu s ním celý Anfield Road. Zanedlouho byl moskevský Spartak úplně v troskách, protože se trefil Firmino. Po přestávce se už zápas proměnil v exhibici Reds, kteří nakonec vyhráli vysoko 7:0.

Sevilla si naopak ve slovinském Mariboru zahrávala. Začala hodně rozpačitě, domácí tým evidentně podceňovala a draze za to zaplatila. Po standardní situaci zůstal kapitán Mariboru Tavares úplně volný a pohodlně otevřel skóre. Španělé se probrali až po změně stran, kdy po několika promarněných příležitostech zařídil střídající Ganso po hrubce brankáře Handanoviče alespoň vyrovnání.

Šachtar udola Citizens a postupuje

Neapol musela bezpodmínečně vyhrát, aby jí ve skupině F v případě zaváhání Doněcku svitla naděje na postup, takže začala v Rotterdamu zhurta. Po trestném kopu a zmatcích v šestnáctce Feyenoordu se opřel do balónu Zielinski a italský tým promptně vedl. Jenže pak spálil obrovskou šanci Mertens, bombu Callejóna brankář Vermer se štěstím zlikvidoval a domácí se nadechli. Hlavičkující Jörgensen vyrovnal a tím načal neapolskou zkázu, kterou umocnily zprávy o stavu souběžně hraného utkání na Ukrajině.

Doněck, jemuž k postupu postačovala remíza, začal v charkovském azylu sice opatrně, neboť si až moc dobře uvědomoval výtečnou formu Citizens. Ti ovšem nastoupili bez Agüera a Sterlinga, které trenér Guardiola šetřil, počínali se dost laxně a ukrajinský celek toho využil. Nejdříve Brazilec Bernard a po něm jeho krajan Ismaily, který obelstil i brankáře Edersona a střílel do prázdné brány, se postarali o šokující výsledek znamenající pro Šachtar účast v osmifinále. Trefa střídajícího Agüera z penalty ve druhé minutě nastavení přišla pro Citizens příliš pozdě.

Porto kralovalo i v deseti

Porto šlo doma v konfrontaci s Monakem, jemuž se v této sezóně v Lize mistrů vůbec nevede, cílevědomě za výhrou, od začátku mělo jasně navrch a trefa rychlíka Aboubakara byl jen zúročením převahy, kterou si domácí vytvořili. Portugalci se ovšem s hubeným vedením nespokojili a spustili kolotoč, jehož výsledkem byly další góly, o které se podělili Aboubakara a Brahimi. A nic na tom neměnilo, že od 38. minuty hráli jen v deseti bez vyloučeného Felipeho. I v oslabení si postup s přehledem pohlídali, byť druhý poločas po gólové přestřelce zápas na chvíli zdramatizoval.

Lipský nováček se chtěl do postupové hry ve skupině G rovněž připojit. Zvláště když nastoupil proti istanbulskému Besiktasi, jenž už měl osmifinále jisté a o nic mu nešlo. Turci však ambiciózní Lipsko zmrazili po deseti minutách, kdy Negredo proměnil penaltu za Orbanův faul v šestnáctce. Pro domácí rána. Zvláště když zanedlouho trefil nešťastník Orban jen tyč soupeřovy brány a vyrovnávací gól Wernera sudí neuznali pro ofsajd. Keita se sice sólem z půlky hřiště postaral o vyrovnání, jenže Besiktas promptně odpověděl, takže nováček se loučil s Ligou mistrů prohrou. Útěchou mu může být jen přestup do Evropské ligy.

Ronaldo se postaral o další zápis

O pořadí na prvních dvou místech ve skupině H bylo rozhodnuto už před závěrečným kolem, ale i tak se Tottenham i madridský Real činili. Spurs získali na domácím stadiónu v souboji s APOELem klid po dvanácti minutách, kdy po chytré otočce skóroval Llorente, sedm minut před přestávkou přidal Son druhou branku a dál už nebylo co řešit. Domácí měli zápas pod kontrolou a svou nadvládu korunovali ještě jedním gólem.

Madridský Real se zpočátku také činil. V zápase hraném pod taktovkou českého sudího Královce mu obstaral vedení Mayoral, za čtyři minuty technickou ránou zpoza šestnáctky skóroval i Ronaldo, který se tak postaral o další historický zápis do kronik Ligy mistrů. Stal se prvním hráčem, jemuž se podařilo skórovat ve všech šesti utkáních základní skupiny. Jenže dortmundský Aubameyang, o něhož má Real eminentní zájem, se chtěl na Santiago Bernabéu také ukázat, což se mu povedlo. Na konci první a začátku druhé půle zařídil vyrovnání. Ronaldo pak sice přidal další gól, jenže pro ofsajd neplatil, takže výhru Realu musel obstarat Vazquéz.

Závěrečné 6. kolo základních skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina E:
Liverpool FC - Spartak Moskva 7:0 (3:0)
Branky: 4. z pen., 15. a 50. Coutinho, 47. a 76. Mané, 19. Firmino, 86. Salah. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všichni Pol.).
NK Maribor - Sevilla FC 1:1 (1:0)
Branky: 10. Tavares - 75. Ganso. Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe (všichni Rum.).
Skupina F:
Šachtar Doněck - Manchester City 2:1 (2:0)
Branky: 26. Bernard, 33. Ismaily - 90.+2 Agüero z pen. Rozhodčí: Bastien - Zakrani, Haquette (všichni Fr.).
Feyenoord Rotterdam - SSC Neapol 2:1 (1:1)
Branky: 33. Jörgensen, 90.+1 St. Juste - 2. Zieliński. Rozhodčí: Oliver - Burt, Bennett (všichni Angl.). ČK: 83. Vilhena (Feyenoord).
Skupina G:
FC Porto - AS Monako 5:2 (3:0)
Branky: 9. a 33. Aboubakar, 45. Brahimi, 65. Alex Telles, 88. Soares - 61. Glik z pen., 78. Falcao. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švéd.). ČK: 38. Felipe - 38. Ghezzal.
RB Lipsko - Besiktas Istanbul 1:2 (0:1)
Branky: 87. Keita - 10. Negredo z pen., 90. Talisca. Rozhodčí: Kassai - Ring, Tóth (všichni Maď.). ČK: 82. Ilsanker (Lipsko).
Skupina H:
Tottenham Hotspur - APOEL Nikósie 3:0 (2:0)
Branky: 20. Llorente, 37. Son Hung-min, 80. N'Koudou. Rozhodčí: Vinčič - Klančnik, Kovačič (všichni Slovin.).
Real Madrid - Borussia Dortmund 3:2 (2:1)
Branky: 8. Mayoral, 12. Ronaldo, 81. Lucas Vázquez - 43. a 49. Aubameyang. Rozhodčí: Královec (ČR) - Slyško (SR), Nádvorník (ČR).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články