Hlavní obsah

Sony prodalo 70 miliónů televizních konzolí PlayStation

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodeje čtvrté generace televizní konzole PlayStation pokořily pomyslnou hranici 70 miliónů kusů. Na tomto úspěchu se podílejí také dva vylepšené modely, PlayStationy 4 Slim a 4 Pro, které byly uvedeny na trh loni před Vánocemi. Informovali o tom zástupci společnosti Sony.

BEZ KOMENTÁŘE: PlayStation 4 ProVideo: archív výrobce

 
Článek

Jen za poslední rok si tak televizní konzole od japonského herního gigantu koupilo více než 20 miliónů lidí.

Díky tomu mají aktuálně nabízené PlayStationy šanci překonat předchozí generaci s pořadovým číslem tři. Těch se totiž za celý jejich životní cyklus prodalo 83,8 miliónu. Sluší se nicméně připomenout, že zatím vůbec nejprodávanější konzolí je PlayStation 2, která našla domov u 155 miliónů herních fandů.

Foto: archív výrobce

PlayStation 4

Jaký podíl mají právě nové čtyřky na zmiňovaných 70 miliónech prodaných kusů, však zástupci společnosti Sony neprozradili. Jisté je nicméně to, že oba PlayStationy jsou hlavními trháky japonského elektronického gigantu také před Vánocemi.

Sony se v rámci prodejních výsledků pochlubilo také tím, že virtuální helmu PlayStation VR si koupilo na 20 miliónů lidí. Toto oznámení přichází krátce poté, co analytici prozradili, že virtuální set od Sony je nejprodávanějším na trhu. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Virtuální headset PlayStation VRVideo: archív výrobce

Co umí nové PlayStationy?

PlayStation 4 Slim láká především na kompaktnější rozměry a líbivější vzhled. Výkon je nicméně stejný jako u starší čtyřky.

Verze 4 Pro nabízí výkonnější procesor a přepracována byla i grafická karta. Některé hry díky tomu budou schopné běžet až v rozlišení 4K. Připomeňme, že původní PlayStation 4 byl stavěn na hraní ve Full HD.

Tituly, které kladou daleko vyšší nároky na grafiku, však v plnohodnotném 4K rozlišení nepoběží. Obraz u nich bude přepočítán z nižšího rozlišení na vyšší. To jinými slovy znamená, že kvalita obrazu bude sice citelně vyšší než v případě Full HD, zároveň ale nebude tak dobrá jako v případě plnohodnotného 4K.

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Slim

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Pro

Za herní náčiní utrácí lidé tisíce

Hraní her na televizních nebo počítačových obrazovkách je stále populárnější. A úměrně tomu také roste poptávka po herních počítačích, televizních konzolích a v neposlední řadě také po nejrůznějším příslušenství.

„Prodejům herního příslušenství se velice daří a odpovídá růstu celého herního odvětví, které zažívá velký boom,“ uvedla na dotaz Novinek mluvčí Alzy Patricie Šedivá.

Je to patrné i při pohledu do jednotlivých kategorií. „Zájem o herní konzole oproti loňsku výrazně stoupl – až o čtvrtinu, a to má samozřejmě dopad i na další příslušenství. Herní stolky lidé vyhledávají čtyřnásobně častěji než loni. K nejvyhledávanějším doplňkům patří jasně herní volanty, dvě třetiny lidí upřednostňují variantu pro PC,“ uvedl Milan Šmíd, manažer Zboží.cz.

„I navzdory rostoucí popularitě herních konzolí se najde stále více zákazníků, kteří upřednostňují herní počítače. Na každou prodanou konzoli dnes připadají přibližně čtyři prodaná herní PC,“ prohlásil obchodní ředitel CZC.cz Tomáš Pilský.

Nákupem počítače nebo konzole však investice hráčů ani zdaleka nekončí. „Příslušenství u konzolí tvoří většinou druhý ovladač a herní kupóny, může se jednat cca o dva až tři tisíce korun. U PC záleží na typu periferií, které hráči zvolí. Někteří sáhnou po levnější variantě okolo 1000 korun, jiní neváhají zakoupit herní klávesnici a myš za deset tisíc,“ podělil se o své zkušenosti Jan Řezáč, tiskový mluvčí Mall.cz.

„Zákazníci si ke svým herním počítačům nejčastěji dokupují herní myši, klávesnice a sluchátka, přičemž za každý z těchto produktů jsou schopni utratit v průměru přibližně 1000 Kč včetně DPH,“ uvedl Pilský. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám