Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

V Los Angeles měl světovou premiéru další díl Star Wars

Kultura

  11:47
LOS ANGELES - Příchodem stormtrooperů, elitních jednotek v červených uniformách, robotů a hlavních protagonistů začala v sobotu v Los Angeles světová premiéra osmého dílu hvězdné ságy Star Wars, nyní s podtitulem Poslední z Jediů. Na červeném koberci se divákům předvedli nejznámější droidi oblíbené filmové série C-3PO, R2-D2 a BB-8.

V prostoru, kde se filmové hvězdy fotografovaly a poskytovaly rozhovory novinářům, se pak tyčil obrovský model útočného vozidla. foto: ČTK

V prostoru, kde se filmové hvězdy fotografovaly a poskytovaly rozhovory novinářům, se pak tyčil obrovský model útočného vozidla, které diváci z dřívějších filmů velmi dobře znají.

S nadšením uvítali fanoušci, kteří se na oslavu premiéry sešli před kinem, i hlavní protagonisty, mezi nimi Daisy Ridleyovou, která hraje postavu Rey, nebo Johna Boyegu, jenž ztvárnil zběha z jednotek stormtrooperů Finna, či Adama Drivera, filmového syna Hana Sola a princezny Leiy. Po červeném koberci prošel i Andy Serkis, známý díky postavě hobita Gluma v trilogiích Pán prstenů a Hobit, který se v hvězdné sérii objevil poprvé až v sedmém díle z roku 2015, Star Wars: Síla se probouzí. Žádný z protagonistů ale neprozradil nic o obsahu nejnovějšího pokračování filmové ságy.

„Nechám vás, abyste to zjistil sám,“ řekl jednomu z novinářů pídícímu se po ději herec Anthony Daniels, který hraje robota humanoidního vzhledu C-3PO.

Návrat do předaleké galaxie. O víkendu vstupuje do kin osmý díl Star Wars

Podle agentury Reuters je hlavním tématem nejnovějšího dílu bitva o nalezení rovnováhy v Síle, nadpřirozené energii procházející galaxií. Na plátna se vrací jedna z postav Luke Skywalker (Mark Hamill), který se v předchozím díle z roku 2015 objevil jen krátce, a také princezna Leia v podání již zesnulé herečky Carrie Fisherové.

Povstalci nadále bojují proti Nejvyššímu vůdci Snokovi, jenž se snaží ovládnout galaxii. A odvážná Rey se mezitím snaží přesvědčit Skywalkera, aby se k rebelům přidal a vnesl naději do boje proti vládě tyrana.

Návštěvníci kin nebudou ani tentokrát ochuzeni o vesmírné střety, pozemní bitvy mechanizovaných armád a souboje se světelnými meči. Těšit se mohou i na několik nových postav, jako například malá chlupatá stvoření podobná ptákům, která obývají ostrov, kam se Skywalker uchýlil.

Fanoušci filmu Star Wars před světovou premiérou nového dílu.
Na červeném koberci se divákům předvedli nejznámější droidi oblíbené filmové...

Nový film, v pořadí již osmý, je se stopáží 152 minut vůbec nejdelším z celé hvězdné série.

První promítání i samotný snímek byly podle agentury Reuters zasvěceny zesnulé Fisherové. „Chci věnovat dnešní večer Carrie, která tam nahoře na mě právě pozdvihuje ukazováček a říká: ‚Sakra Riane, neopovažuj se udělat z dnešního večera projev úcty‘,“ řekl na úvod promítání scenárista a režisér filmu Rian Johnson.

Oficiální recenze se objeví až za několik dní. Podle novinářů a dalších lidí, kteří se premiérového promítání zúčastnili, však Poslední z Jediů připravil pro věrné fanoušky dobrodružství, které se od ságy očekává, vezme je však i na nová, neznámá místa. Podle režiséra Jamese Mangolda je film senzační a nepředvídatelnou kapitolu skvělé filmové ságy a producent Adam F. Goldberg napsal, že snímek ho vrátil zpět do dětských let.

Do českých kin bude film Star Wars: Poslední z Jediů uveden 14. prosince.

Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč