Internetová doména .CZ je v nebezpečí. Hrozí prý masivní útok hackerů

kybernetické útoky

Internetová doména .CZ je v nebezpečí. Hrozí prý masivní útok hackerůNOVÉ
ilustrační foto Foto:

Foto: Shutterstock

1
Domov
Sdílet:

Internetové sdružení CZ.NIC se obává masivních útoků na tuzemský systém doménových jmen DNS, které umožňují zobrazování webových stránek a jsou základním stavebním prvkem internetu. V případě jeho napadení by byla ohrožena dostupnost většiny internetových služeb v ČR. S velkými hráči, jako je Seznam.cz nebo Vodafone, sdružení spustilo projekt ISP DNS Stack, který má DNS zálohovat mimo síť sdružení. Uvedli to dnes zástupci CZ.NIC.

Sdružení letos a v příštím roce do zvýšení robustnosti doménové infrastruktury DNS investovalo miliony korun. Partnerské firmy vydaly řádově statisíce korun na nákup hardwaru pro zrcadlení doménového systému pro domény s koncovkou .cz.

„Projekt ISP DNS Stack řeší bezpečnost systému DNS, který je pro fungování doménového systému prakticky nepostradatelný. Co se týká zkušeností ze zahraničí, tak útoky na systémy DNS již někteří správci zaznamenali. Tím nejznámějším v komunitě správců doménových registrů je asi útok na národní doménu Turecka .tr,“ uvedl technický ředitel CZ.NIC Zdeněk Brůna.

Hlavní výhodou zavedení ISP DNS Stacku je plná dostupnost služeb v doméně .cz v případě útoku proti DNS serverům sdružení CZ.NIC. Zákazníků společností s ISP DNS Stackem se tak případný útok nedotkne a internetové služby v doméně .cz pro ně zůstanou plně dostupné. Další výhodou je zvýšení prostupnosti dotazů a zrychlení jejich odezev v síti poskytovatele s ISP DNS Stackem.

Pro Seznam.cz jako poskytovatele obsahu, informací a zábavy, je podle technického ředitele Vlastimila Pečínky dobře fungující internetová infrastruktura klíčová. „DNS je její nepostradatelnou součástí a z historie víme, jak vysoce nepostradatelnou. Sami jsme nedávno investovali do zrobustnění DNS služeb používaných v obou našich datových centrech. Nabídka sdružení CZ.NIC na hostování DNS Stacku tuto naši investici posouvá o úroveň výše,“ dodal.

Službu ISP DNS Stack provozuje výhradně sdružení CZ.NIC. Správce české národní domény se podílí na fungování operačního systému a všech na něm běžících služeb. Zapojené organizace zajišťují nákup potřebného hardware, jeho umístění v datacentru a následný provoz ve vlastní síti.

Čtěte také: Rusnokova prognóza: euro za 20 korun. Je šéf ČNB realista, nebo snílek?

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

We´re all living in Amerika

KOMENTÁŘ

Žijeme už jako v Americe. Ne tím, že u nás s jen malým časovým zpožděním mohou vyjít knihy autorů, jako je Abigail Shrierová. Ale tím, že i u nás mohou takzvaně ...

00:08
×

Podobné články