Islámský stát se po pádu na Blízkém východě mění v kyberchalífát. Ten sílí a podněcuje teror

Válka proti takzvanému Islámskému státu v Iráku definitivně skončila a džihádisté už v zemi neovládají žádné území, oznámil před týdnem irácký premiér Hajdar Abádí. Podle něj irácké síly skupinu vyhnaly z posledních útočišť a Irák má teď plnou kontrolu nad svými hranicemi se Sýrií.

Tento článek je více než rok starý.

Bagdád Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Džihádisté už nebudou útočit z nějaké zeměpisné základny, kde mohli terorizovat místní obyvatelstvo, vyvážet terorismus do sousedních zemí a plánovat údery na celém světě. Promění se ve 'virtuální chalífát', který už teď sílí a podněcuje terorismus v kyberprostoru." (Na ilustračním snímku záběr z propagandistického videa ISIL.)

"Džihádisté už nebudou útočit z nějaké zeměpisné základny, kde mohli terorizovat místní obyvatelstvo, vyvážet terorismus do sousedních zemí a plánovat údery na celém světě. Promění se ve 'virtuální chalífát', který už teď sílí a podněcuje terorismus v kyberprostoru." (Na ilustračním snímku záběr z propagandistického videa ISIL.) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Premiérův projev ukončil operaci, která začala začátkem roku 2014 po vpádu samozvaného Islámského státu do země ze Sýrie.

Během několika měsíců radikálové obsadili značnou část severního Iráku, včetně Mosulu, a hrozili útokem i iráckému Kurdistánu.

Jak píše server Daily Telegraph, navzdory jejich nynější deklarované porážce je ale pravděpodobné, že budou dál útočit na armádu i civilisty. 

Islámský stát není první

Podle serveru americké stanice Fox News boje proti islamistické organizaci neskončí – jen se posunou do nové fáze. Terorismus není ani zdaleka poražen. Jen se teď výrazně změní, varuje studie neziskového amerického Investigativního projektu o terorismu (IPT).  

Co si počít se ženami a dětmi 'našich' džihádistů? láme si hlavu Francie

Číst článek

Džihádisté už podle ní nebudou útočit z nějaké zeměpisné základny, kde mohli terorizovat místní obyvatelstvo, vyvážet terorismus do sousedních zemí a plánovat údery na celém světě. Promění se ve „virtuální chalífát“, který už teď sílí a podněcuje terorismus v kyberprostoru. 

Skupiny jako Islámský stát a Al-Káida začnou vymýšlet nové způsoby, jak vést džihád a ve své válce pokračovat. Není to ale nic nového. V posledních 35 letech jsme byli svědky významných změn islámských hnutí, od návratu zahraničních mudžáhidů, kteří bojovali proti Sovětům v Afghánistánu, přes zrod Al-Káidy až po vznik organizace Islámský stát nebo zdecimování Al-Káidy v Iráku jednotkami americké koalice. 

Autor článku se domnívá, že nyní výrazně klesne počet lidí zabitých teroristy na celém světě. Podle něj výzkumy ukazují, že to tak bývá, když se proti terorismu aktivně a přímo bojuje. Množství obětí útoků naopak roste tehdy, když se teroristická hrozba přehlíží nebo se jí ustupuje. Irák, Sýrie a Libye by si tak nyní mohly trochu vydechnout. 

Největší cena? Mrtví v Evropě

Zemí s největším počtem obětí terorismu se teď zřejmě stane Afghánistán. Ani po 16 letech konfliktu nemá žádnou účinnou strategii, která by proti němu bojovala, zmírnila ho a porazila.  

Příští rok budou terčem extremistů státy se slabou vládou a početnějším muslimským obyvatelstvem, jako Čad, Mali, Niger, Alžírsko, Maroko nebo Tunisko, ale i Filipíny a Indonésie. Tam se také radikální islámské skupiny pokusí vybudovat nové základny. 

Budou ale usilovat i o pokračování džihádu na Západě, kde zatím oběti teroristických útoků tvoří jen necelé jedno procento z celosvětového množství. I menší údery v západních městech s nevelkým počtem mrtvých však mají pro teroristy obrovskou propagandistickou i motivační hodnotu. Živnou půdou pro ně mohou být i uprchlíci, kteří přicházejí do Evropy. 

Tuto hrozbu exponenciálně zvyšuje i neschopnost Evropské unie dospět ke shodě v otázce přístupu k bojovníkům takzvaného Islámského státu, kteří se vracejí domů. Radikální skupiny budou pro své stoupence hledat novou motivaci i nové způsoby, jak zabíjet více lidí a působit větší škody. A musíme být připraveni i na boj proti virtuálnímu chalífátu v kyberprostoru, zdůrazňuje Fox News. 

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus. 

Gita Zbavitelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme