Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko zasáhlo silné sněžení. Varování před náledím platí do pondělního rána

Česko

  18:03
PRAHA - Čechy zasáhlo v neděli odpoledne silné sněžení a hrozí tvorba náledí. Vyplývá to z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Varování před náledím a zmrazky platí pro západní polovinu republiky až do pondělního rána.

Řidiči v Česku se musí vypořádat s čerstvě napadlým sněhem. (ilustrační foto) foto: Anna Vavríková, MAFRA

Výstrahu před náledím vydal ústav pro Prahu a Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký kraj, a to pro níže položené oblasti - do 500 metrů nadmořské výšky. Sníh, který v neděli napadl, totiž sice odtává, ale při poklesu teplot večer a v noci pravděpodobně zmrzne a vytvoří náledí. Budou tak kluzké silnice i chodníky, takže by měli být řidiči a chodci opatrní.

Silné sněžení podle meteorologů v uplynulých hodinách postupovalo přes severní polovinu Čech a pokračoval pak dál k jihu. Sníh zkomplikoval dopravu i na dálnicích nebo fungování pražské MHD, kde byl během odpoledne zhruba na hodinu a půl v některých ulicích omezen, nebo i zastaven provoz autobusových linek.

Na české hory vyrazily tisíce lyžařů, místy je i metr sněhu

Tisícovky lyžařů vyrazily o víkendu na hory v Česku, ačkoli mnohde sezona teprve začíná. Sněhové podmínky jsou podle provozovatelů lyžařských středisek mimořádně dobré. Místy leží již nyní dokonce i metr sněhu.

Třeba v Krkonoších už mají lyžaři k dispozici řadu sjezdovek i běžeckých tras. "Pro běžkaře to byl jeden z nejlepších víkendů na začátku sezony, otevřeno bylo přes 45 kilometrů tratí," řekla mluvčí SkiResortu Černá hora - Pec pod Sněžkou Zina Plchová. Zájemci mohli využít i přes 20 kilometrů sjezdovek, na které dorazilo 6000 lyžařů. Ve Špindlerově Mlýně bylo k dispozici přes deset kilometrů sjezdovek, které využilo asi 8000 lidí, a do Rokytnice nad Jizerou přijelo jen v sobotu na zahájení sezony 1900 lidí.

V Orlických horách se lyžovalo například ve Skiresortu Buková hora a v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem byly otevřeny sjezdovky Sněžník B, Slamník a Ondráš a v dětském skiparku Amálka.

Tisíce návštěvníků dorazily o víkendu i do jihočeských areálů. V Lipně nad Vltavou na Šumavě, kde oficiálně zahájili sezonu v sobotu, dorazila každý víkendový den zhruba tisícovka lidí. "Podmínky jsou takřka ideální. Navíc mohu jen potvrdit, že na polovinu prosince je zde sněhu skutečně nebývale hodně," řekl Vojen Smíšek ze Skiareálu Lipno. Na jihu Čech mohou lidé vyrazit také na Zadov, kde kromě sjezdovek upravili i 25 kilometrů stop pro běžkaře, nebo třeba na sjezdovku v Kvildě.

V západočeské části Šumavy se o víkendu lyžovalo na Špičáku, Nad Nádražím a na Belvederu. V železnorudském areálu Ski&Bike Špičák bylo v provozu všech 8,5 kilometru sjezdovek a o víkendu přišlo každý den kolem tisícovky lidí. V Krušných horách měl třeba areál Klínovec během víkendu návštěvnost zhruba 4500 lidí a návštěvnost si pochvalovaly také skiareály na Božím Daru.

Návštěvnost jesenických zimních středisek byla podle vlekařů o víkendu průměrná. "Lidi si ale lyžování užili, u vleků nebyly skoro žádné fronty. Navíc panovalo parádní počasí," uvedl zástupce areálu v Branné Rostislav Procházka. Podobně hodnotili víkend v Koutech na Šumpersku, kam dorazily řádově stovky lidí.

Za průměrnou označili víkendovou návštěvnost také provozovatelé středisek v Beskydech. "Lidé spíše vyrazili do obchodů, navíc panovalo pošmourné počasí. Za oba víkendové dny dorazilo dohromady jen kolem 200 lyžařů," sdělil provozovatel areálu Karolinka na Vsetínsku Marek Cimala. "Spokojeni jsme tak napůl. V sobotu dorazilo tak 1000 lidí, dnes okolo 800," řekl správce areálu v Bílé Jaroslav Vrzgula. Ale třeba středisko na Kohútce v Javorníkách, které spustilo vleky v pátek, si zahajovací víkend sezony s návštěvností v sobotu a neděli až kolem 1000 lidí pochvalovalo.

Také v areálu Harusův kopec v Novém Městě na Moravě na Vysočině právě o tomto víkendu začínala lyžařská sezona. Přidal se tak k Fajtově kopci nebo k Šacberku, kde se lyžuje již týden. "Lidé jsou ještě v obchoďácích a kupují dárky. Ale 27. prosince to budou chtít zase na horách zbořit, to bývá skutečný začátek sezony," řekl Karel Klapač z Harusova kopce, kam se zatím vydalo jen prvních pár nadšenců.

Autor: