Hurikány budou ještě ničivější, varují vědci. Mohou za to změny klimatu. Podívejte se, co dokážou

Hana Vařáková Tomáš Kunc Hana Vařáková, Tomáš Kunc
20. 12. 2017 7:55
Kvůli globálním změnám klimatu budou hurikány a tajfuny stále silnější, varují vědci z amerického Národního centra pro výzkum atmosféry (NOAA). Letos způsobily tyto ničivé přírodní bouře obrovské škody ve Spojených státech i Asii. Podívejte se na srovnávací snímky z amerického Texasu.

Houston - Harvey, Irma a Maria. Trojice nejsilnějších hurikánů, které letos zasáhly část území Spojených států a zdevastovaly ostrovy v Karibiku, další tajfuny způsobily rozsáhlé škody na asijském pobřeží. Dohromady mají na svědomí několik stovek lidských obětí.

Vědci se shodují, že hurikány, tajfuny a tropické bouře jsou mnohem ničivější, než byly v předchozích desetiletích. A mohou za to nepříznivé změny klimatu.

Letiště v texaském Houstonu, 29. srpna 2017

načítám grafiku

Globální oteplování sice není příčinou těchto přírodních katastrof, ale významně přispívá k tomu, že hurikány, tropické bouře a tajfuny za sebou nechávají čím dál větší spoušť. Od roku 1981 vzrostla podle klimatologa Jima Elsnera z Floridské státní univerzity maximální rychlost větru nejsilnějších hurikánů. To proto, že teplejší oceány poskytují bouřím víc energie a ty jsou pak intenzivnější.

Hurikány přitom hrají v našem klimatickém systému důležitou roli tím, že vyvažují zemské teplo. Vysávají teplo z tropických oceánů ve formě vlhkosti a to se pak dostává do atmosféry.

Houston po hurikánu Harvey, 30. srpna 2017

načítám grafiku

"Hurikány jsou pojistným ventilem," citoval server Scientific American Kevina Trenbertha z amerického Národního centra pro výzkum atmosféry. "Z klimatického hlediska je třeba, aby hurikány přišly a ochladily oceány a udržovaly je při rozumných teplotách. Žádný jiný jev nemůže tuto roli hrát," dodal Trenberth.

Vědci se naopak zatím neshodnou v tom, zda hurikánů bude v souvislosti s teplejším klimatem přibývat. Někteří klimatologové předpovídají, že jich bude méně.

"Jeden velký hurikán může hrát roli čtyř menších," říká Trenberth. Podle něj bude v následujícím období více hurikánů kategorie 4 a 5, tedy těch nejsilnějších. Budou mít zároveň větší rozsah a trvat déle.

Houston a okolí, 30. srpna 2017

načítám grafiku

Změna klimatu může také zvýšit množství dešťových srážek. Důkazem jsou rozsáhlé povodně v oblasti Houstonu, které letos v srpnu způsobil hurikán Harvey. A zaplavené oblasti na pobřeží Floridy a Jižní Karolíny při hurikánu Irma. Teplejší vzduch drží více vodní páry a deště jsou pak intenzivnější.

Podle Toma Knutsona z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru se míra dešťových srážek zapříčiněných hurikánem zvýší o sedm procent za každý stupeň Celsia, o který vzroste teplota moří.

Experti rovněž předpokládají, že bouře, které zasáhnou pobřeží, budou doprovázené vyššími vlnami a intenzivnějšími údery na pevninu. To souvisí s tím, že kvůli změně klimatu stoupají hladiny moří.

Křižovatka dálnic u Houstonu, 30. srpna 2017

načítám grafiku

"Když bude vyšší hladina moře, ještě se k tomu přidá vzedmutí vody během bouře," vysvětlil klimatolog Tom Knutson. Pokud bude například hladina moře o půl metru výš, než je dnes, dosáhnou vlny způsobené bouří ještě o půl metru výš. Voda se tak rozlije dál od pobřeží a způsobí větší škody.

Vzhledem k tomu, že se rozšiřují oblasti, kde roste teplota mořské hladiny, mohou hurikány a bouře v budoucnu udeřit i tam, kde zatím nebyly. Příkladem je tropická bouře Ophelia, která letos v říjnu řádila v Irsku, Skotsku a na severu Anglie.

Následky hurikánu Harvey v texaském městě Rockport, 31. srpna 2017

načítám grafiku

Podle některých vědců je těžké předvídat intenzitu hurikánů, protože podle nich není k dispozici dostatek dat. Satelity tyto jevy sledují teprve zhruba 50 let.

Klimatolog Elsner si ale myslí, že intenzita hurikánů je zřejmá už nyní. "Již bylo prokázáno, že největší hurikány jsou čím dál silnější po celém světě."

Podle zprávy National Climate Assessment, jež každý rok shrnuje dopady změny klimatu na Spojené státy a na kterou se odvolává stanice CNN, se intenzita, frekvence a délka trvání severoatlantických hurikánů od počátku 80. let zvýšila.

Kevin Trenberth z amerického Národního centra pro výzkum atmosféry shrnuje, že "prostředí, v němž se vyskytují všechny bouře, je teplejší a vlhčí. A víme, že to má dopady. To je důkaz, že změna klimatu už je tu."

 

Právě se děje

Další zprávy