Kapsle Virgin Hyperloop One překonala rychlost 386 km/h

Jiří SvobodaJiří Svoboda

hyperloopone
0Zobrazit komentáře

Honba za dokonalým Hyperloopem, jedním z dopravních prostředků budoucnosti, má za sebou další významný úspěch. Jeho tvůrci z Virgin Hyperloop One totiž při testování překonali rychlost 240 mil za hodinu (386 km/h) a úspěšně tak potvrdili, že jejich kapsle je schopna být rychlejší než jsou v běžném provozu nejrychlejší vlaky světa, jako Šinkanzen či AVG.

Byť k překonání nejvyšších rychlostí, které oba tyto vlaky stanovily, má kapsle nazvaná XP-1 ještě daleko, ani jeho vlastní rekord není zdaleka konečný. Jedná se pouze o číslo, které bylo dosažitelným maximem vzhledem k současné délce testovací dráhy v Nevadě. Jak informuje The Verge, tvůrci věří že by potřebovali přidat další 2 kilometry dráhy k současným 500 metrům, aby dosáhli absolutního maxima 1200 km/h.

googlemaps_2

Přečtěte si takéGoogle Maps byly vybaveny chytrou funkcí, která vám připomene, že máte vystoupit z vlaku či tramvajeGoogle Maps byly vybaveny chytrou funkcí, která vám připomene, že máte vystoupit z vlaku či tramvaje

Důležitější než samotná rekordní rychlost však pro vývojáře byl úspěšný test dalších přidružených technologií. K těm nejzásadnějším patři vzduchové ventily, díky kterým se vůbec kapsle může uvnitř vakuového prostoru pohybovat. Při avizovaném pokusu byla trubice pod tlakem vzduchu, který odpovídá výšce 60 kilometrů nad zemí. Udržet nízký tlak vzduchu na delších tratích v řádech stovek kilometrů bude podle tvůrců největší výzva celého systému.

Phase Three Testing

Another test, another speed record.

Zveřejnil(a) Hyperloop One dne Středa 20. prosince 2017

 

Rekord však pravděpodobně dlouho nevydrží, protože kromě snah o vlastní překonání tvůrcům z Virgin dýchá na záda kapsle samotné automobilky Tesla, respektive Elona Muska. Ta dosáhla před třemi měsíci rychlosti lehce přes 350 km/h. Jiná významná konkurence, Hyperloop Transportation Technologies, však o svých plánech mlčí a doposud nezveřejnila žádné video z reálného testu. Místo toho podepisuje pravidelně memoranda s městy po celém světě o budoucím provozu, tak jak se už ostatně stalo v Brně na začátku tohoto roku.

42F09E7E-50BE-49B7-B7D7-CDB96C65A422

Zakladatelé Hyperloop One a miliardář Richard Branson

Pro Virgin Hyperloop One se jedná o dobré zprávy po relativně náročném období. Po investici od magnáta Richarda Bransona sice přišly potřebné peníze, ale také rebranding. Spoluzakladatel startupu Shervin Pishevar (mimo jiné také cenný investor Uberu) navíc včera dočasně odešel z firmy kvůli nařčením ze sexuálního obtěžování. Obvinění však odmítá a podal žalobu za pomluvu.

Foto: Virgin Hyperloop One

Diskuze (0)

Novinka

Anonym