Milujete jedlé kaštany? Víme, jak je upéct a oloupat. Zkuste také kaštanové pyré!

Milujete jedlé kaštany? Víme, jak je upéct a oloupat. Zkuste také kaštanové pyré!

Chcete si vyrobit vlastní pečené kaštany nebo kaštanové pyré? Příprava těchto dobrot není úplně snadná. Poradíme vám, jak na to, aby váš domov prostoupila příjemná kaštanová vůně a abyste si opravdu pochutnali.

Dužina jedlých kaštanů je po dietetické stránce významným produktem. Obsahuje asi 60 % škrobu, menší množství bílkovin, sacharidů, minerálních látek a vitamínů. Vysoký podíl vlákniny řadí jedlé kaštany mezi pokrmy podporující zdravé zažívání, což je ideálním doplňkem běžné stravy i redukční diety.

Pečené kaštany promíchávejte. Co je ještě důležité?

Syrové plody jedlých kaštanů jsou mdlé, moučnaté a trpké chuti. Příjemně nasládlou, známou chuť získají upečené na plechu v troubě, ale asi nejlepší jsou na dřevěném uhlí, při kterém se maximálně uvolňuje kaštanová vůně. Jak na to?

Příprava pečených kaštanů má svá pravidla. Když je nedodržíte, budou si sousedé myslet něco o neoprávněně držené střelné zbrani a vy si nakonec na kaštanech nepochutnáte. Před pečením se doporučuje kaštany nakrojit a máčet alespoň tři hodiny ve studené vodě, aby změkly.

Teprve potom se jedlé kaštany pečou v rozpálené troubě na suchém plechu. Dobré je občas kaštany vařečkou promíchat, aby se nepřipálily. Kaštany jsou pečené, když začnou pukat a ve škvírce slupky se objeví žlutá dužina, kterou snadno vyloupneme.

Co si vyrobit z nejedlých kaštanů? Podívejte se na video:

Kaštanové pyré není snadné. Jak na něj?

Na tuto dobrůtku se recepty dědí a střeží jako rodinné stříbro. Příprava pyré je dost zdlouhavá a velmi záleží na tom, jak hospodyně přesně vystihne dobu, kdy kaštany vybrat z vody, aby šly oloupat. Plody kaštanů se totiž vaří asi jednu hodinu ve vodě, která se neslévá. Postupně se uvařené kaštany po pěti až šesti kusech vyberou z vody a loupou ne od špičky, ale z protilehlé „tupé“ strany.

A teprve nyní přichází rozhodující okamžik. Dobře očištěné kaštany se pak vaří asi dvacet minut do změknutí. Musí se dávat pozor, aby se nepřipálily, ale také nerozvařily. Pak se ještě za tepla pasírují dlaní přes jemné sítko z umělé hmoty. Do kaštanové jemné kaše se přidá sirup z cukru a vody, který si můžeme připravit již předem. Musí být velmi hustý, aby kaštanovou hmotu nerozředil. Slavnostním dovršením výroby kaštanového pyré je přídavek rumu, který aroma jedlých kaštanů jen zvýrazní.

Kaštanové pyré má poměrně univerzální použití od pohárů se zmrzlinou, ovocem a šlehačkou až po krémy, pěny a další sladkosti. Z kaštanového pyré je vynikající polévka, ale gurmánským vrcholem je obloha k pečené drůbeži či zvěřině. V kombinaci se sušeným ovocem nebo zkaramelizovanými hruškami je pak masitý pokrm hoden královského vyznamenání.

Doporučujeme

Články odjinud