Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Bojovníci o Hrad. Kdo je prezidentský kandidát Petr Hannig

Česko

  17:02
PRAHA - Během téměř pětiletého úřadování Miloše Zemana na Hradě se leccos změnilo. Ale bude jeho éra pokračovat? Nebo se prezidentem stane někdo z jeho vyzyvatelů? Jak boj o pozici hlavy státu dopadne, se dozvíme o víkendu 12. a 13. ledna, případně o dva týdny později. Server Lidovky.cz vám přináší před volbami jejich profily.

Petr Hannig. foto: ČTK

Euroskeptik a nacionalista Petr Hannig je předsedou politické strany Rozumní. Hlásí se k odkazu Miloše Zemana, na který chce s jistými výhradami navázat – například by prý z Hradu odstranil vlajku EU. S myšlenkou na svou kandidaturu přišel v červenci 2016,  spekulovalo se o ní ale již v prvních přímých prezidentských volbách v Česku. Zpěvák a skladatel Hannig se do prezidentského závodu dostal díky podpisům 20 poslanců, kterým podle informací médií za podpisy nabízel CD disky.

Profily kandidátů ZDE

Hannig se narodil 20. ledna 1946 v Ústí nad Labem. Vyučil se uměleckým kovářem na střední umělecko-průmyslové škole v Turnově, poté vystudoval konzervatoř a kompozici na HAMU v Praze. Hannig je vdovec, v roce 2004 mu byla diagnostikována rakovina prostaty, kterou porazil, a jeho syn Jan žije od roku 1998 v USA.

V 80. letech patřil Hannig k významným postavám československé populární hudby. Objevil zpěvačku Hanu Zaňákovou, kterou přejmenoval na Lucii Bílou, a pro kterou napsal například hit Neposlušné tenisky. Spolupracoval i se zahraničními umělci – konkrétně s britskými. Mezi největší jména v jeho životopisu patří například britská zpěvačka Dusty Springfieldová. Řadu let také pracoval jako redaktor Československého rozhlasu a zároveň působil ve vlastní kapele.

Jeho politická dráha začala v roce 2002, kdy založil stranu Rozumní. Hannig se v uplynulých 15 letech se opakovaně ucházel o senátorský nebo poslanecký mandát, nikdy však neuspěl – v posledních sněmovních volbách strana získala jen 0,7 procent hlasů. Často je kritizován za to, že ho v kandidatuře podporuje krajně pravicová strana Národní demokracie a její šéf Adam B. Bartoš, který byl odsouzen za antisemitismus, v minulosti sestavoval ‚seznamy Židů‘ v Česku a volal po potřebě řešení ‚židovské otázky‘.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...