Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Smělý Bartoš: Cílem pro příště je porážka ANO. Piráti se sjedou v Brně a zvolí vedení

Autor: ČTK - 
4. ledna 2018
12:05

Piráti se v neděli sejdou v Brně na svém celostátním fóru, aby si zvolili nové vedení. Předsednickou funkci obhajuje Ivan Bartoš, žádného soupeře ve volbě mít nebude. Bartoš před víkendem serveru Novinky.cz řekl, že cílem Pirátů by mělo být, aby v příštích volbách porazili ANO. Ať už budou volby v řádném termínu za 4 roky, nebo třeba za dva, pokud padne vláda dřív.

„Osm let nám trvalo dostat se do Sněmovny a naše práce by nyní měla směřovat k tomu, abychom v dalších volbách porazili ANO, respektive to byli my, kdo má důležité slovo při sestavování vlády,“ řekl Ivan Bartoš pro Novinky.cz.

Na sociální síti pak reagoval na to, že má po tomto vyjádření e-mail „plný hejtíčků o nějaké smyšlené aroganci od ′voličů ANO′“. „Budeme plnit program, jak to půjde,“ vzkazuje Bartoš, podle kterého je již nyní vidět, že „lidi baví, co Piráti ve Sněmovně dělají“.

Bartoš: Přes internet se snadno rozhádáte

Piráti se do Sněmovny po zisku 10,79 % hlasů dostali vůbec poprvé, získali 22 poslanců. Za ANO (29,64 %) zaostali sice o parník, přesto slavili a Bartoš se nyní smělými plány netají. Šéf Pirátů, který stranu do Sněmovny dovedl, bude v Brně usilovat o znovuzvolení předsedou.

Volba pětičlenného republikového předsednictva vyplývá ze stanov strany. Podle nich se musí uskutečnit do tří měsíců od voleb do Sněmovny.

V kandidátské řeči zveřejněné na diskusním fóru strany uvedl, že se v dalším funkčním období chce zaměřit na přeměnu Pirátů v organizaci, která „otevře možnost podílet se na aktivní politice několika tisícům členů“. Chce také nadále prosazovat programové priority strany v médiích a zajistit větší otevřenost Sněmovny.

„Je to první fyzické setkání Pirátů po volbách a má i socializační roli. Přes internet se lehce s někým rozhádáte nebo neshodnete, na celostátních fórech se věci často vyjasní,“ řekl Pirát Bartoš Novinkám k brněnskému sjezdu.

Stojí si za konstruktivní opozicí

Bartoš v kandidátské řeči také uvedl, že ani po celostátním fóru nečeká změnu postoje Pirátů k vládní účasti, kterou dosud odmítali. „Piráti se proto v tuto chvíli definují jako konstruktivní opozice,“ vzkázal.

„Naším cílem je stávající možnosti využít na maximum tak, abychom toho dokázali ovlivnit co možná nejvíce. Do budoucna, a já v to věřím stejně jako ve smysl Pirátské strany od samého začátku, budeme moci s využitím nově nabytých zkušeností roli opozice s podporou voličů opustit a změny, které jsou pro nás zatím nerealizovatelné přes odpor nereformovatelných politických stran, sami definovat,“ doplnil.

Na místopředsedy Pirátů kandidují poslanci Jakub Michálek, Mikuláš Peksa, Radek Holomčík, Olga Richterová a Petr Třešňák. Kromě nich usilují o místopředsednický post vysokoškolský učitel Giuseppe Maiello, ředitel vydavatelství Altar Martin Kučera a ředitel zdravotnické neziskové organizace InAverz Zdeněk Hřib. Nominován byl i Jan Köchert, který se ale kandidatury vzdal.

Naopak bez nominace je dosavadní první místopředseda Pirátů Vojtěch Pikal, který však zastává přední funkci ve vedení Sněmovny - je jedním z pětice místopředsedů, zvolených poslanci po volbách.

Celostátní fórum Pirátů o víkendu projedná také návrh na dílčí úpravy stanov. Týkají se úpravy pravidel pro schvalování nových členů strany a na omezení kumulace funkcí ve straně. Toto omezení by se nemělo vztahovat na veřejné funkce.

Celostátního fóra Pirátů se účastní každý člen strany. Většina jeho jednání se koná na internetu, podle stanov se ale přinejmenším jednou ročně musí uskutečnit i fyzické setkání celostátního fóra. Na těchto zasedáních se volí vedení a uskutečňují se zásadní hlasování, například o změnách stanov.

Vizitka Ivana Bartoše

• Ivan Bartoš (37) stál u zrodu Pirátů

• Pochází z Jablonce nad Nisou, je ženatý s Lydií Frankou Bartošovou

• Ve volném čase vystupuje jako DJ, hraje na akordeon a zpívá v kapele Nohama napřed.

• Vystudoval Ústav informačních studií a knihovnictví na Filozofické fakultě UK v Praze (PhDr.), v oboru informační věda a dále pokračoval ve studiích jako interní doktorand se specializací na databázové modely, databázové systémy a informační služby internetu (Ph.D.)

• Před ukončením studia působil jeden semestr na fakultě informatiky na Univerzitě New Orleans.

• Předsedou České pirátské strany v letech 2009 až 2014 (s přestávkou mezi červnem a zářím 2013) a opět od roku 2016

• Politické funkce: poslanec, předseda sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj

• Aktivně spolupracoval s knihovnami na projektech standardizace ve vyhledávání a sdílení informací, paralelně se angažoval v neziskovém sektoru

• Pracoval pro české i zahraniční firmy jako specialista na informační technologie; jako ředitel marketingu startoval nový český pracovní portál, nyní pracuje na různých projektech týkajících se kvality dat ve firmách, budování datových skladů a návrhů manažerských informačních systémů

• Přednáší o oblastech autorského práva, informační společnosti a bezpečnosti.

Video  Jak se stal Bartoš Pirátem a jak to má s marihuanou?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

11karel11 ( 14. února 2018 11:48 )

Bartoš chce odvolatelnost prezidenta referendem, a co tak referendum o odvolatelnosti strany. Bartšová hvězda se rozsvítila, ale brzy zhasne.

halba ( 4. ledna 2018 23:27 )

Blbečci,skončíte jako John a jeho parta.

plebejec ( 4. ledna 2018 19:47 )

Přestaň už hulit Bartoši a zajdi k holiči i s polomuslimem Ferim.

Nezadat ( 4. ledna 2018 17:54 )

Bude hodně mrtvol.Žádná strana podporována islamem nemá šanci a dostaneme je jak naši předci.

marmat ( 4. ledna 2018 16:42 )

Počkáme si nyní , jaké konstruktivní návrhy jejich zákonů a opatření perfektně zpracovaných předloží v PS. Nebo mysleli, že opozice bude z lavic štěkat po Babišovi a vládě ??? Prostoru mají dost, peněz na sebe i poradce taky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa