Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pirát Bartoš: Babiš si v programu hraje na levici. Je ale pravicový necitlivý politik

Autor: Zuzana Štíchová, Jakub Veinlich - 
6. ledna 2018
07:00

Piráty čeká po volebním úspěchu „povinné“ hlasování o vedení. Podle stanov musí strana svolat tři měsíce od voleb do Poslanecké sněmovny celostátní fórum a tam buď potvrdit stávající vedení, anebo členy předsednictva vyměnit. Žádné velké zemětřesení se ale v Brně o následujícím víkendu neočekává. Předseda Ivan Bartoš, který Blesk Zprávám poskytl rozhovor, nemá do této chvíle žádného protikandidáta. O dobré náladě svědčí i jeho humorný pozdrav: „Dobrý den, celý den, OLAF letí komínem“. Reagoval tak na zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům o kauze Čapí hnízdo. 

Blesk Zprávy: Myslíte, že o zprávě OLAFu budou chtít o víkendu mluvit i delegáti Celostátního fóra Pirátské strany v Brně? Dozvědí se nějaké podrobnosti od místopředsedy strany Jakuba Michálka, který jako člen sněmovního mandátového a imunitního výboru mohl v pátek do zprávy nahlédnout?

Samozřejmě v rámci mandátového a imunitního výboru jiné věci než procesní jsou nepřenositelné a nesdělitelné. Takže co Jakub Michálek může říct, jsou pouze závěry zprávy, o kterých se obecně hovoří a které má Policie České republiky ve věci Čapího hnízda. Ale v rámci mandátového a imunitního výboru nemůže sdělovat další konkrétní věci. Asi to budeme probírat, ale ten první den je skutečně volební a týká se naší pirátské agendy a nečekám, že by tam někdo interpeloval kohokoliv v této věci. Pro nás jako pro poslanecký klub i Pirátskou stranu je to jen střípek do mozaiky, který je v té skládačce ve vydání, nebo nevydání Andreje Babiše a závěry OLAFu v rozhodnutí podpory či nepodpory vlády, či hlasování nebo nehlasování pro vydání Andreje Babiše, nejsou vůbec relevantní, ačkoliv některé strany tomu přikládají roli, že by to mohlo ještě něco změnit. My jsme konzistentní a pro nás ty závěry OLAF ve věci těchto dvou hlasování nejsou vůbec relevantní. 

Blesk Zprávy: V předešlých rozhovorech jste vyhlásil, že byste rád porazil hnutí ANO. Je to podle vás pro Piráty možné třeba už ve volbách za čtyři roky? 

Ta perspektiva tady rozhodně je. Když jsme nahlásili 10% cíl ve volbách do Poslanecké sněmovny, tak jsem musel rok poslouchat nějaké pochybnosti a pak se ukázalo, že ten prostor tady byl. Vycházím z toho, že v Praze, kde ANO ještě zvítězilo na počet hlasů, postoupili Piráti po třech letech opoziční práce z 5,2 % na 17,5 procenta a jsme v Praze druhou nejsilnější stranou a samozřejmě je to nějaký cíl. Cíl je uspět ve volbách a dělat aktivní politiku tak, aby Piráti sílili. A to i v rámci komunální politiky. Naším cílem v nadcházejících komunálních volbách v Praze je porazit hnutí ANO. A po těch čtyřech letech ve Sněmovně být ti, kteří mají jedno z hlavních slov při sestavování vlády. 

Blesk Zprávy: To hlavní slovo máte i nějak kvantifikováno? Na kolik procent míříte? 

Kdybych si z toho chtěl dělat legraci, tak v průzkumu TNS Aisa někdy v listopadu nebo prosinci – tedy jen měsíc po volbách – mělo hnutí ANO 29 % a Piráti už 14 % jako druhá nejsilnější strana (v říjnových volbách do PS získali Piráti 10,79 % – pozn. redakce). Takže míříme na to, abychom v těch volbách byli úspěšní, ale nejde předjímat, co se stane – jako standardně před každými volbami určitě vznikne řada nových účelových stran – takže si takto netroufnu žádná procenta dopředu říkat. 

Blesk Zprávy: Nemůže se stát, že v některém z dalších pokusů Andreje Babiše o sestavení vlády odejdete z opozice a budete se nějakým způsobem spolupodílet na vládě?  

Stát se to nemůže, ale ne naší vinou. Podmínky, které jsme definovali v naší povolební strategii obecně i konkrétně, vylučovaly jakýkoli podíl SPD i KSČM na vládě. Zároveň, a s tím nás lidé volili, je další podmínka dominantního postavení hnutí ANO – což znamená, že by mělo vládní většinu, nebo by to byli lidé, kteří jsou nominanti Andreje Babiše – mezi tím není žádný velký rozdíl. Nevadí nám jen Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek – podobně problematických osob je v ostatních stranách celá řada. Pro nás je problematický například Bohuslav Sobotka kvůli OKD nebo pan Kalousek. Já si dovedu představit spolupráci, třeba i vládní s TOP 09 v jiném rozložení sil, ale to by nesměl být nominovaný na ministra třeba pan Kalousek. 

Blesk Zprávy: A vláda s hnutí ANO bez Andreje Babiše? To si umíte představit? 

Jakub Michálek jednou použil úsměvný příměr, jak by tato vláda musela vypadat, a od té doby s námi nemluvil pan Faltýnek, protože Michálek řekl, že by musel pan Babiš s panem Faltýnkem sedět ve vězení, aby nemohli činnost vlády ovlivňovat. Z pohledu toho, co tvrdí pan Babiš, tak chce být premiérem, on by tam nedal pravděpodobně paní Šlechtovou, protože pochybuji, že by pan Stropnický chtěl tuto roli sehrát, ale to není řešení a je to i alibismus od ostatních stran, že podporu vážou na osobu Andreje Babiše. Protože tak jako Andrej Babiš přeci nevlastní už Agrofert, že…? Ale reálně je to jeho holding, tak stejně by to bylo se současnou či budoucí vládou, kde by hrálo významnou roli hnutí ANO s tím, že by pan Babiš nebyl premiérem. V tom prostě není rozdíl. 

Blesk Zprávy: V kandidátské řeči k delegátům, kterou jste zveřejnil na internetu, mluvíte o limitech strany. Co je tedy tím hlavním limitem Pirátů v tuto chvíli? 

Já mluvím o tom, co nás limituje v tom realizovat náš program. A to je samozřejmě matematika. Naše možnosti jsou omezeny v tom, že kdyby se strany, které teď tvoří nepřiznanou koalici, nebo budoucí strany, které budou v přiznané koalici, rozhodly, že něco prohlasují, tak to prostě přes tu Sněmovnu prohlasují. Ovšem, zde velkou roli hraje i veřejné mínění, které není lhostejné žádné ze stran. I Andrej Babiš nerad ztrácí popularitu, kterou si různými „píárovými“ kampaněmi nahnal. A já předpokládám, že bude při výkonu politiky automaticky ztrácet, protože svůj program nebude realizovat, jak ho má napsaný. To je totiž z mého pohledu program sociální demokracie a on je spíše pravicový necitlivý politik. Pro nás to poukazování na problémy může být dobrým tlakem pro to, aby ty zákony nevypadaly tak, jak si představuje premiér Andrej Babiš nebo vybraná skupina lidí. A to je jeden z našich benefitů. Musíme využít naši výhodu přístupu do médií a umět poukazovat na ta negativa. Tak jako jsme se ozvali, když se objevila novelizace jednacího řádu vlády anebo při zprávě OLAF. 

Blesk Zprávy: Celostátní fórum svoláváte „povinně“ do tří měsíců od voleb. Stále platí, že nemáte soupeře na post předsedy strany? 

Samozřejmě může být protikandidát, ale myslím si, že nálada v té straně je dobrá. Pozice předsedy v Poslanecké sněmovně je důležitá. A tak to i členové vnímají. Dosavadní místopředseda Vojtěch Pikal sice nebude obhajovat post místopředsedy, ale to jen z toho důvodu, že se stal místopředsedou Sněmovny a ta agenda je pro něj obrovská a bude se věnovat především této práci. Například Jakub Michálek jako předseda poslaneckého klubu, i v rámci historie Pirátské strany, podle mého názoru do vedení patří a jeho místo tam je z mého pohledu nezpochybnitelné. Máme také jednu ženskou kandidátku – Olgu Richterovou, která je zvolená poslankyní, je pracovitá, má tah na branku a je to výborná politička a v tom týmu bych ji uvítal. 

 

Blesk Zprávy: Změní se Piráti v souvislosti s úspěchem ve volbách? 

Ne! My vše máme vyzkoušeno mimo Sněmovnu. A i dál by nás měla provázet pokora před lidmi, kteří nás volili, i prací, která nás čeká. Je ale potřeba také i nadále komunikovat s našimi lidmi v krajích a komunální politice. I když je pravda, že se naše osobní kontakty v rámci strany v souvislosti s nárůstem práce trochu omezí.  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cipisek12 ( 16. února 2018 10:29 )

Ti Stb kteří něco znamenali a do něčeho zasahovali, byli zkartovaní jako první a sedí ve sněmovně.Nevím co tady řešíte.

marmat ( 8. ledna 2018 09:05 )

Kalousek má pár "loutek" na skladě....Fialu , Bartoše, Bartošku, Farského...zatím jsou všechny za komiky (jablka nepadají daleko od stromu ). Ale zato jsou daleko za "vodičem" a daleko za vytouženou popularitou....

marmat ( 8. ledna 2018 09:01 )

Smějete se svému dětskému fórku ? Bude velmi známý -to souhlasím

marmat ( 8. ledna 2018 08:55 )

Dnes víme, že 22 pirátů bere 22 x 76 tisíc platů/měsíčně za tu jejich "fušku" v PS. K jejich amatérismu a jalovému chování štěkajících mopslíků není co dodat...Ovšem k smíchu to absolutně NENÍ

marmat ( 7. ledna 2018 14:27 )

Kalousek potřebuje publikum...a "dorost" Ale vybral si amatéry, kteří dosud jen vykřikovali a absolutně NETUŠÍ, co jiného by mohli a měli v PS dělat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa