Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW má světový rekord. Podívejte se na nejdelší drift i tankování během něj

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Mnichovská automobilka se úspěšně pokusila o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Má na svém kontě nejdelší drift na světě, trval osm hodin.

Video se připravuje ...

Chcete-li se ucházet o světový rekord v nejdelším driftu, musíte vyřešit hned několik komplikací. Jednou z největších je otázka, jak během rekordní jízdy obstarat dostatek paliva? Toyota to před časem při pokusu modelu GT86 vyřešila přídavnou nádrží, ale BMW situaci rozlousklo s ještě větší grácií – hned čtyřikrát tankovalo za jízdy!

K úspěšnému doplnění nádrže byla potřeba nejen malá přestavba rekordmana, ale i vlastní tankovací zařízení. Při jeho stavbě se BMW inspirovalo znalostmi z leteckého průmyslu. Výsledkem je, že M5 bylo možné dotankovat 68 litry paliva za přibližně 50 sekund. V tu chvíli oba vozy driftovaly bok po boku.

Model M5 byl v této disciplíně nejlepší na světě již před lety, stačil k tomu drift dlouhý 82,5 kilometru. Jenže doba pokročila a o zapsání do historických tabulek se úspěšně pokusila Toyota s modelem GT86. Nejprve pokusem o celkové délce přes 144 kilometrů, o tři roky později si pak Japonci polepšili na 165,04 km. Dosavadní rekord trval 5 hodin a 46 minut.

Na trůn se ale nyní opět vrátilo BMW, nezabránil tomu ani drobný ťukanec při doplňování paliva. Instruktor Johan Schwartz (taktéž autor předchozího rekordu BMW) jezdil dveřmi napřed po zavlažované dráze dlouhých osm hodin a celkem urazil 374 kilometrů. To na zlomení rekordu s přehledem stačilo, což přímo na místě potvrdil i zástupce Guinnessovy knihy rekordů, jenž na regulérnost pokusu dohlížel.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
10. 1. 2018 12:03
Slabý..
Rusové zastavěli do nový Lady Niva jadernej reaktor na rychlý neutrony, a začali s tim 11.8. 2016 driftovat na Kamčatce. A ještě nezastavili, řidičovi házej vodku normálně otevřenym okýnkem.
10. 1. 2018 00:24
Prislo mi
ze po tom tukanci na sekundu prerusil drift. Takze znova >:D