Stíhačky F-52 pro Norsko jsou na cestě, ohlásil Trump. Letouny ale existují jen v počítačové hře

Americký prezident Donald Trump tento týden během setkání s norskou premiérkou Ernou Solbergovou ohlásil, že dodávky letounů F-35 a F-52 pro severské království jdou podle plánu. Jeho prohlášení ale vyvolalo v médiích údiv, neboť USA žádné letouny F-52 nevyrábí. Tyto stíhačky existují jen v počítačové hře Call of Duty, poznamenal portál The Verge. Bílý dům se podle BBC k záležitosti nijak nevyjádřil.

Tento článek je více než rok starý.

Washington/Oslo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Zdroj: Reuters

„V listopadu jsme začali s dodávkami prvních stíhaček F-52 a F-35," prohlásil americký prezident Donald Trump s tím, že přesun stíhaček do Norska jde o něco rychleji, než předpokládal původní harmonogram.

'Proč tu chceme lidi z pr*elí světa?' Trump čelí kritice za vulgární výrok o přistěhovalcích

Číst článek

„Skvělé zprávy!" napsal server The Verge k vyzbrojování Norska. Vadou na kráse je podle něj jen to, že žádné stíhačky F-52 neexistují.

List The Washington Post kvůli Trumpově prohlášení oslovil americkou zbrojovku Lockheed Martin s dotazem, zda jsou nějaké letouny F-52 k dispozici. Společnost odpověděla, že žádný letecký program výroby F-52 nemá.

The Washington Post se domnívá, že Trump ve svém výroku zřejmě nesprávně propojil počet strojů, které si Norsko v USA objednalo a kterých je právě 52 kusů, s pořizovanými stíhačkami F-35.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme