Hlavní obsah

Celosvětový odbyt osobních počítačů loni klesl. Už pošesté

Celosvětový odbyt osobních počítačů loni klesl o 2,8 procenta na 262,5 miliónu přístrojů. Vykázal tak už šestý celoroční pokles za sebou. Vyplývá to z předběžných údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost Gartner. Podle údajů výzkumné společnosti IDC nicméně loňský pokles činil pouze 0,2 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jedničkou na světovém trhu s osobními počítači se loni stala americká společnost HP, která podle Gartneru zvýšila odbyt o téměř pět procent na 55,2 miliónu přístrojů. Předstihla tak čínského konkurenta Lenovo, jemuž odbyt klesl o více než dvě procenta na 54,7 miliónu přístrojů. Třetí místo obsadila společnost Dell následovaná firmou Apple.

Ve čtvrtém čtvrtletí se celosvětový odbyt osobních počítačů podle Gartneru meziročně snížil o dvě procenta na 71,6 miliónu přístrojů, zejména kvůli výrazném propadu ve Spojených státech.

"Výsledky za čtvrté čtvrtletí opět potvrdily, že osobní počítače již nepatří mezi populární vánoční dárky," uvedla hlavní analytička společnosti Gartner Mikako Kitagawová. IDC však uvedla, že odbyt vzrostl o 0,7 procenta, a trh s osobními počítači tak zaznamenal první růst ve čtvrtém čtvrtletí za uplynulých šest let.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám