Hlavní obsah

Loni přibylo v Česku 19 000 internetových domén

Počet zaregistrovaných internetových domén s koncovkou .cz se za poslední rok zvýšil o zhruba 19 000 na celkových 1,306 miliónu. Nárůst byl méně než poloviční proti roku 2016. Vyplývá to z údajů sdružení CZ.NIC, které má registr domén na starosti.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle statistik CZ.NIC mají držitelé nejčastěji zaregistrovánu jedinou doménu, nejběžnější délka doménového jména je devět znaků. Z hlediska regionálního zastoupení pochází nejvíce držitelů z Prahy, nejméně z Karlovarského kraje. Mimo Českou republiku se domény .cz nejvíce registrují na Slovensku, v Německu a ve Spojených státech amerických.

Koncovka .cz je v České republice nejvyužívanější doménou nejvyšší úrovně, uvedl CZ.NIC. Vliv na tuto skutečnost mají především dvě události. "V roce 1997 došlo k uvolnění poměrně přísných pravidel registrace. Na základě tohoto rozhodnutí mohly domény registrovat i fyzické osoby. O deset let později nasadilo sdružení CZ.NIC vlastní systém pro správu a registraci domén FRED, který výrazně registrační proces zrychlil a také zlevnil," uvedl výkonný ředitel CZ.NIC Ondřej Filip. Registrace domény .cz vyjde na zhruba 200 korun.

Internetové domény se na území Česka registrují již od začátku 90. let. Tehdy to byly dnes již neexistující domény .cs. Registraci domén mělo na starosti výpočetní centrum při VŠCHT v Praze. Česká doména .cz přišla s rozpadem Československa v roce 1993, kdy zároveň zanikla koncovka .cs. V té době pokrýval správce domény i náklady na provoz registračního systému, registrace a užívání doménových jmen druhé úrovně bylo bezplatné. V září 1999 správu domén převzalo sdružení internetových firem CZ.NIC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám