Hlavní obsah

Pojišťovny: Podvodníci jsou čím dál rafinovanější

Právo, Jakub Svoboda

Pojišťovny se potýkají se stále důmyslnějšími pokusy o podvod. Současně ale dokážou těmto hrozbám díky moderním systémům lépe čelit. V posledních letech sice počet podezřelých pojistných událostí rostl jen mírně, proti roku 2010 se přesto ztrojnásobil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Předloni musely pojišťovny řešit více než 16 tisíc podezřelých případů, což znamená, že nové prověřování začalo zhruba každých 33 minut. Přitom až do roku 2012 se počty událostí s podezřením na podvod pohybovaly jen kolem pěti až šesti tisíc případů za rok.

To, že jich je nyní zhruba třikrát tolik, ale nemusí podle ředitele poradenských služeb pro pojišťovnictví společnosti Deloitte Karla Veselého zákonitě znamenat, že je v Česku více podvodníků, kteří se o neoprávněné obohacení pokoušejí častěji.

Účinné nástroje

„Nárůst odhalených případů kopíruje aktivitu pojišťoven, které účinné systémy nejprve nasadily v pojištění vozidel a nyní je rozšiřují i do ostatních oblastí,“ uvedl Veselý.

Tyto systémy podle něj zpracovávají informace ze všech interních dat pojišťoven i řady externích zdrojů včetně policejních a sociálních sítí. „Jsou schopné vyhledávat komplexní sítě vztahů mezi zúčastněnými osobami a dokážou úspěšně zacílit i podvody prováděné organizovanými skupinami. To zahrnuje například spolupachatele z řad prodejců pojištění, lékařů, autoservisů a dalších,“ dodal Veselý.

Nejvíc v posledních letech rostly počty podvodů u životního a úrazového pojištění. Dnes již představují polovinu odhalených případů, přitom co do počtu uzavřených smluv tvoří čtvrtinu.

Většinu podvodů dokážeme díky dokonalejší analytice odhalovat
Milan Káňa, Kooperativa

„Už statistika z roku 2016 potvrdila, že největší počet pojistných podvodů se namísto pojištění vozidel odhaluje u pojištění osob, kde největší počet pojistných podvodů představuje úrazové pojištění. Průměrná výše prokázaného pojistného podvodu v tomto případě dosahuje 36 tisíc korun. V případě životního pojištění je to výrazně více – 109 tisíc korun,“ potvrdil Právu hlavní analytik České asociace pojišťoven Petr Jedlička.

„Asi stále bude dost případů, kdy si jednotlivci zkusí přilepšit podvodem z pojistného plnění, ale zároveň pozorujeme, že podvodníci vymýšlejí stále rafinovanější postupy a zapojují do nich i další osoby. Většinu podvodů ale dokážeme díky našim stále dokonalejším analytickým metodám odhalovat,“ řekl Právu mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Trestní sazba pět až 10 let
Pojistný podvod je trestný čin, za který hrozí trest již ve fázi přípravy. Pojistného podvodu se dopustí ten, kdo při sjednávání pojistné smlouvy nebo uplatnění nároku na pojistné plnění uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje, případně zamlčí podstatné údaje. Pojistným podvodem však je i úmyslně vyvolaná pojistná událost či jednání, které by vedlo ke zvýšení vzniklé škody. Trestní sazba za podvod se škodou velkého rozsahu přesahující pět miliónů korun je pět až 10 let odnětí svobody.
Zdroj: ČAP

Podle tiskové mluvčí České pojišťovny Ivany Buriánkové se stále nejvíce podvádí v autopojištění. Sklony k pojistným podvodům se podle šéfa detektivů v Allianz pojišťovně Michala Vlka u Čechů příliš nemění.

„Podvádění je vrozené 25 procentům populace, 50 procent lidí podvádět dokáže, když má příležitost, a jen zbylých 25 procent je principiálně čestných,“ tvrdí Vlk.

A kdo se do podvodů nejčastěji zapojuje? Podle Allianz je nejpravděpodobnější pachatel pojistného podvodu mladý muž.

Reklama

Související témata:

Související články

Na havarijním pojištění lze ušetřit tisíce

Češi stále platí pojišťovnám za některé pojistky daleko víc, než by ve skutečnosti museli. Odborníci upozorňují, že pravidelnou revizí například havarijních...

Výběr článků

Načítám