Hlavní obsah

Trump je nejméně oblíbeným americkým prezidentem všech dob

– Washington

Americký prezident Donald Trump završuje rok v úřadě jako hlava státu, jejíž působení v roce od inaugurace schvalovalo v průměru nejméně Američanů v porovnání s ostatními zvolenými prezidenty. Vyplývá to podle agentury AP z průzkumu Gallupova ústavu. Anketa ukázala, že s Trumpovým počínáním souhlasilo v průměru 39 procent lidí. Předchozí minimum držel z 90. let Bill Clinton, činilo 49 procent.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Nedávné ankety podle AP také ukázaly, že většina Američanů považuje Trumpa za osobnost rozdělující společnost a dokonce zpochybňuje jeho způsobilost vykonávat funkci. Kladné body si Trump přičetl naopak za to, jak řeší ekonomické otázky. Přesto není jeho hodnocení v této oblasti tak vysoké, jak by se dalo vzhledem k poměrně silné ekonomice očekávat, napsala AP.

Trumpovo průměrné hodnocení za uplynulý rok je podle Gallupova ústavu téměř stejné jako v nejnovějším průzkumu, kdy práci šéfa Bílého domu schvalovalo 38 procent lidí. Padesát sedm procent dotázaných uvedlo, že Trumpovo působení neschvaluje.

Trump propadl i v období hájení

AP připomíná, že Američané obvykle poskytují svým novým prezidentům jakési období hájení, ale i během něj Trumpovo počínání schvalovalo nejvýše 45 procent obyvatel.

Trumpovu politiku nicméně podle jiného nedávného průzkumu stále podporuje 83 procent registrovaných republikánských voličů. Stejná anketa také ukázala, že většina voličů napříč politickým spektrem považuje Trumpa za inteligentní a silnou osobnost.

Oblíbenost amerických prezidentů rok po zvolení:

Donald Trump38 %leden 2018
Barack Obama49 %leden 2010
George W. Bush84 %leden 2002
Bill Clinton55 %leden 1994
George H.W. Bush80 %leden 1990
Ronald Regan48 %leden 1982
Jimmy Carter54 %leden 1978
Richard Nixon63 %leden 1970
John Kennedy79 %leden 1962
Dwight Eisenhower71 %leden 1954

Reklama

Výběr článků

Načítám