Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

EU nabídne Británii přechodné období. Bude moci využívat evropské zákony i práva

Svět

  15:51
BRUSEL - Sedmadvacet zemí Evropské unie se v pondělí dohodlo, že po odchodu Británie z bloku v březnu příštího roku nabídne zemi přechodné období v délce 21 měsíců, tedy do 31. prosince 2020. V Británii má podle představ Bruselu během něj platit unijní právo, včetně jurisdikce evropského soudu. Británie ale jako stát mimo EU již nebude mít zastoupení v jejích institucích a jejím rozhodovacím procesu.

Vlajka Eu před věží Big Ben v Londýně foto: Reuters

Tisíce Britů chtějí francouzské občanství. Desetinásobně více než před brexitem

Přijetí vyjednávacích směrnic, o jejichž podobě v minulých týdnech jednali diplomaté, dalo Evropské komisi a jejímu vyjednavači Michelu Barnierovi mandát začít s britskou stranou o přechodném období jednat.

„Sedmadvacítka dnes přijala text velmi rychle a doufáme, že dohoda se Spojeným královstvím v této záležitosti bude také rychlá,“ uvedla bulharská ministryně zahraničí Ekaterina Gečevová-Zacharievová. Podle Barnierovy zástupkyně Sabine Weyandové trvala dohoda na textu „pouhé dvě minuty“.

Posun rozhovorů mezi EU a Británií do druhé fáze, tedy k budoucím vztahům a přechodnému období, které si přeje Londýn, potvrdil prosincový summit EU. Během tohoto období by měla podle představ zbývajících 27 zemí EU zůstat v platnosti například stávající unijní pravidla volného pohybu osob a další svobody spojené s jednotným unijním trhem.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!