Praha 1, které Nemocnice na Františku patří, loni vypsala tendr na soukromého provozovatele a sklidila za to kritiku. Tendr je stále vypsán, radní však souhlasili s jeho zrušením, postup jen ve středu musí definitivně schválit zastupitelé městské části.

Memorandum, které v úterý magistrát i radnice Prahy 1 schválily, zavazuje radu hlavního města, aby letošní dotaci předložila zastupitelům ke schválení. Částka na příští rok má být teprve určena s ohledem na zhodnocení hospodaření nemocnice a nutných investic. V souvislosti s tím musí Praha 1 podle dokumentu zpřístupnit magistrátu veškeré prostory nemocnice a dokumenty o účetnictví a smluvních vztazích.

Radnice městské části se také podpisem zaváže nepřijímat žádná závažná rozhodnutí bez konzultace s hlavním městem, což se týká i personálních otázek. Například Piráti požadují výměnu nynějšího ředitele nemocnice Roberta Zelenáka.

Obě strany budou dále pracovat na trvalém řešení provozu nemocnice. „Cílem dohody (...) je přijetí takového modelu fungování a vícezdrojového financování Nemocnice Na Františku od 1. ledna 2019, jehož se budou účastnit jak hlavní město Praha a městská část Praha 1, tak i městská část Praha 7,“ píše se v memorandu.

Podle starosty Prahy 7 a poslance Jana Čižinského (KDU-ČSL/Trojkoalice) bude o návrhu jednat rada městské části. Za sebe uvedl, že mu nepřijde správné „jenom tak dotovat špatně fungující zařízení“, které Praha 7 nevlastní ani není na jejím území. Uvedl, že na fungování nemocnice je Praha 7 připravena se podílet manažersky a může nabídnout pomoc manažera polikliniky v Praze 7 Josefa Duška, který má zkušenosti se záchranou krachujícího zdravotnického zařízení. „Musel by se zapojit tak, aby jeho názory nebyly marginalizovány někým dalším,“ řekl Čižinský. Dodal, že až po stabilizaci nemocnice by bylo možné uvažovat o finanční spoluúčasti.

Koncesní řízení

Vedení Prahy 1 stále nezrušilo koncesní řízení, ve kterém začalo hledat soukromého provozovatele zařízení. Minulý týden byly otevřeny obálky s nabídkami, i když opozice v Praze 1 naléhala, aby radnice tendr hned zrušila. Opozice plánuje vedení městské části ke zrušení tendru opět vyzvat na středečním zastupitelstvu. Podle předsedy Zelených v Praze 1 Petra Kučery do zrušení tendru stále není jistota, že nemocnice neskončí na 35 let v rukách soukromé firmy.

V tendru dorazily dvě nabídky, a to od společnosti Nemos Group ze skupiny Penta a firmy Privamed. Nemos Group nabídla korunu, Privamed 12 milionů. K oběma částkám je třeba připočíst roční nájemné šest milionů, které požaduje v podmínkách tendru radnice.

Celková hodnota plánované koncese na 35 let byla podle zadání koncesního řízení odhadována na 10,5 miliardy korun. Praha 1 stanovila nájemné půl milionu měsíčně, zároveň však podmínky koncese navrhují kompenzaci ze strany radnice řádově 50 až 60 milionů korun ročně.

Nemocnice Na Františku je jedinou nemocnicí, kterou v Praze provozuje městská část. Vlastní nemocnici nemá ani magistrát, pouze Městskou polikliniku.