Česká národní banka odhaduje v letošním roce průměrný kurz koruny vůči euru na 24,90 Kč/EUR. Příští rok pak počítá s posílením na průměrných 24,50 Kč/EUR. Na čtvrteční tiskové konferenci po jednání rady o tom informoval guvernér ČNB Jiří Rusnok. Upozornil, že prognóza kurzu koruny nepředstavuje závazek ČNB a nelze ji interpretovat ani jako žádoucí úroveň kurzu.

ČNB tak obnovila zveřejňování odhadu vývoje kurzu koruny vůči euru. Zveřejňování odhadů pozastavila banka v listopadu 2013 v souvislosti se zavedením kurzového závazku.

Česká měna v reakci na rozhodnutí České národní banky o nastavení úrokových sazeb posílila na 25,17 Kč/EUR, což je nejsilnější závěrečná hodnota za posledních více než pět let. Základní úroková sazba po rozhodnutí bankéřů stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta.

"Důvod, proč bude ČNB sazby zvyšovat, je prostý. Vývoj domácí ekonomiky je až na drobné odchylky téměř v souladu s listopadovou makroekonomickou prognózou ČNB. Kromě toho platí, že se česká ekonomika stále více přehřívá, přičemž v některých případech, jako například na pracovním trhu, již hoří. Současný stav české ekonomiky si tak jednoznačně říká o další zvýšení sazeb," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Na měnovém jednání 21. prosince nechala bankovní rada úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,5 procenta. Naposledy rada zvýšila úrokové sazby na počátku listopadu o 0,25 procentního bodu na současnou úroveň. Předtím zvýšila úrokové sazby v srpnu, a to poprvé od února 2008.

Od ukončení intervencí loni v dubnu se koruna k hodnotě 25,40 Kč/EUR dostala poprvé koncem listopadu po půlročním pozvolném posilování. Poté znovu oslabovala, koncem prosince dosáhla na 25,95 Kč/EUR, ale závěr roku ji zastihl na silnějších 25,53 Kč/EUR. Analytici očekávají, že vývoj úrokových sazeb letos pošle korunu k 25 Kč/EUR.

Vůči dolaru ráno koruna zahájila oslabením proti středečnímu závěru o devět haléřů na 20,38 Kč/USD, během dopoledne ale posilovala zpět ke čtvrteční úrovni. Odpoledne se dolar podle údajů na serveru Patria Online obchodoval s kurzem 20,18 Kč/USD, koruna je tak vůči dolaru nejpevnější od léta 2014.

Čtvrteční vývoj korzu koruny k euru:

Vývoj koruny po zvýšení sazeb ČNB v lednu 2018.

Zdroj: Thomson Reuters