Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania pokračuje ve vývoji a testování hybridů i elektromobilů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Scania neustále pracuje na několika projektech, jejichž cílem je přispět k rozšíření elektrifikovaných užitkových vozidel v dálkové i městské přepravě.

Společnost Scania připomíná některé své dosavadní pokroky ve vývoji a výrobě nákladních vozidel i autobusů, k jejichž pohonu slouží hybridní nebo čistě elektrické pohonné systémy.

Mezi nejvýraznější projekty spojené s alternativními pohonnými systémy užitkových vozidel, na nichž společnost Scania pracuje patří provoz na první elektrifikované silnici, který byl zahájen již v červnu roku 2016 poblíž švédského města Gävle.

Elektrické nákladní vozidlo Scania po ní jezdí v běžném provozu a využívá technologii vyvinutou společností Siemens. Ta umožňuje jízdu v čistě elektrickém režimu, pokud se nachází v pravém, elektrifikovaném, pruhu. Pokud nákladní vozidlo potřebuje předjíždět nebo opustit elektrifikovanou silnici, je zapojen klasický spalovací motor Euro 6 na bionaftu.

K testovacím jízdám jsou používány tahače Scania G 360 s konfigurací náprav 4x2, jejichž hybridní pohonný systém využívá devítilitrový motor o výkonu 265 kW, spalující biopalivo a elektromotor o výkonu 130 kW a točivém momentu 1050 N.m.

Tahač je vedle sběrače elektrického proudu namontovaného na rámu kabiny vybaven i lithium-iontovou baterií s kapacitou 5 kWh, umožňující dojezd v čistě elektrickém režimu okolo tří kilometrů, když není vozidlo připojeno k nadzemnímu elektrickému vedení nad silnicí.

Nákladní automobily poháněné elektřinou jsou podle materiálů společnosti Scania oproti agregátům na fosilní paliva schopny snížit emise škodlivých výfukových plynů o 80 až 90 procent a spotřebu energie o 50 a více procent.

Na konci roku 2017 začala Scania ve švédském Östersundu testovat trojici elektřinou poháněných autobusů Scania Citywide LF, kterých by během roku 2019 mělo být dvojnásobek.

Baterie těchto autobusů se nabíjejí prostřednictvím střešního pantografu na dvou dobíjecích stanicích. Ty se nacházejí na koncích 14 kilometrové linky. Po deseti minutách nabíjení je autobus schopen opět vyrazit na trasu a celkem zvládne 100 jízd denně.

V prosinci roku 2016 společnost Scania zahájila provoz elektrických hybridních autobusů s bezdrátovým nabíjením. Jejich trasa vede ze Södertälje, kde sídlí společnost Scania, do Královského technologického institutu ve Stockholmu. Akumulátory jsou nabíjeny bezdrátově na konečných stanicích. K ujetí deseti kilometrů stačí sedm minut nabíjení.

Do testovacího provozu na běžné lince byl nasazen autobus Scania Citywide LE4x2, který byl upraven pro tento způsob dobíjení a k jeho pohonu slouží hybridní systém, v němž pracuje elektromotor o výkonu 130 kW a 9litrový vznětový motor s výkonem 235 kW. Lithium-iontové baterie mají kapacitu 56 kWh.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
6. 8. 2019 08:12
Re: Dráty
Němci mě skutečně baví. Za účelem snížení emisí CO2 odstaví své jaderné eletrárny, postaví troleje nad všemi dálnicemi a jejich tahače budou jezdit na uhlí. A všechno to bude stát miliardy EURO.
3. 2. 2018 14:43
Re: Dráty
neboj, tohle nema sanci se nejak ve vetsi mire uchytit, legislativne tomu brani vsechny staty Unie, a na tech par kilaku museli zadat o povoleni ktere spolklo pul dotace co na to vyskemrali :-) mnohem pravdepodobnejsi je ze se prosadi indukcni OLEV

co se v clanku nedoctes je, ze draty nad vozovkou jsou veskurtecnosti asi 2x drazsi reseni, nez kdys se to resi pri oprave komunikace indukci ve vozovce >:D a ne proto ze by to bylo drazsi technologicky, to neni, je to pravdepodobne levnejsi, ale je to drazsi protoze na to dostali dotace a protoze za tim stoji Siemens ktery ma na takove stavby v nekterych zemich Unie monopol :-!
3. 2. 2018 11:03
Dráty
Já nechci, aby krajinu hyzdily kilometry drátů, protože si někdo řekl, že je to nejlepší řešení, když auto na baterky nikam nedojede a nebo nic neuveze. Nechápu proč se raději nezabývají palivovým článkem na nějaké snadno dostupné palivo :-!