Takhle se dral Falcon Heavy k nebi: fotky prvního letu nejsilnější rakety světa

  • Z Mysu Canaveral odstartovala raketa Falcon Heavy
  • Boostery rakety přistály zpět na Zemi.
  • Tesla Roadstart je už na heliocentrické oběžné dráze kolem Slunce.

Z Mysu Canaveral dnes úspěšně odstartovala nejtěžší raketa současnosti Falcon Heavy.

První stupeň využil 27 motorů Merlin 1D, což je americký a do značné míry také historický rekord. Více motorů měla jen sovětská raketa N1, ale ta se do ostrého provozu nikdy nedostala.

Konkurenční výhoda

Musk se ještě před startem pochlubil, že pokud bude premiérový let úspěšný, může Falcon Heavy znamenat pohromu pro ostatní těžké rakety. SpaceX věří, že nabídne nejlepší cenu. V rukou má konkurenční výhodu. Ostatní rakety jsou na jedno použití, Falcon Heavy je z části znovupoužitelná. Na nízkou oběžnou dráhu Země může vynést až 64 tun a na Mars necelých 17 tun.

Na rozdíl od ostatních raket, první stupeň rakety Falcon 9 se dokáže po vynesení nákladu vrátit zpět na Zemi. U Falconu Heavy se vracely všechny tři části prvního stupně – centrální stupeň a přídavné boostery. Raketa už byla částečně repasovaná – boostery za sebou měly jeden let jako první stupně menší rakety Falcon 9.

2,5 minuty napětí

Boostery se od rakety odpojily po 2,5 minutách. V tu chvíli všem ve SpaceX spadl kámen ze srdce. Od této chvíli už byli na poměrně známé půdě. Největší obavy měl Musk z toho, aby celá sestava vydržela pohromadě.

Boostery přistály na Zemi asi 8 minut po startu. Centrální stupeň pracoval o více než půl minuty déle. Jeho přistání na plošině asi 340 km od místa startu se nepovedlo.

Prví auto ve vesmíru

Druhý stupeň nosné rakety pokračoval dál v letu. Asi šest hodin po startu má znovu nastartovat motory a dopravit náklad na heliocentrickou dráhu kolem Slunce.

Při prvním letu je příliš riskantní vynášet družici nebo jiný cenný náklad. SpaceX proto využil vůz Tesla Roadster. Za volantem seděl Starman – ikonická postava z písně Davida Bowieho.

Starmanovi bude na cestě vyhrávat z autorádia píseň Space Oddity, rovněž od Davida Bowieho. Vesmírem se ale píseň moc rozléhat nebude. Ve vakuu se zvuk nešíří.

Diskuze (16) Další článek: Nové statistiky poruchovosti pevných disků: podívejte se, kterým se vyhnout

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,