MENU
zdravy-zivot

Ste unavení a priberáte? TÝCHTO 7 signálov hlasí problémy so štítnou žľazou

Je jedno, kedy si ľahnete, ako hlboko a tvrdo spíte, ráno sa vždy zobudíte ako zbitý pes.
Zdroj: Shuterstock

Súvisiace témy

Zdravý život

Ste unavení a priberáte? TÝCHTO 7 signálov hlasí problémy so štítnou žľazou

Poruchy štítnej žľazy málokedy rozpoznáte podľa jednoznačných príznakov. Všímajte si preto všetky, ktoré ju môžu signalizovať.

Ukrýva sa tesne pod chrupavkou hrtana na prednej strane krku. Meria asi 4 cm a pripomína motýľa. Ak však nefunguje správne, poriadne vám znepríjemní život. Produkuje totiž dôležité hormóny, tyroxín a trijódtyroxín, ktoré ovplyvňujú celý organizmus. Existuje veľa príznakov, že nie je v poriadku, ale každý človek reaguje inými ťažkosťami. Niekto priberie, iný sa potí, ďalší neznesie na krku rolákový golier.

Keď štítna žľaza hlási problém. 9 signálov, ktoré nesmiete prehliadnuť

Najčastejšími poruchami sú:

  • hypotyreóza - znížená funkcia štínej žľazy,
  • hypertyreóza - zvýšená funkcia štítnej žľazy,
  • struma - zväčšená štítna žľaza. 

Keď lekár endokrinné ochorenie včas diagnostikuje, dá sa dobre liečiť. Všímajte si preto symptómy, ktoré by ho mohli signalizovať: 

1. Nekončiaca únava

Je jedno, kedy si ľahnete, ako hlboko a tvrdo spíte, ráno sa vždy zobudíte ako zbitý pes. Ak tento stav trvá pravidelne, môže poukazovať na zníženú funkciu štítnej žľazy. Tá totiž zrejme produkuje málo tyroxínu, čo spôsobuje, že sa narušia všetky telesné procesy, na ktorých sa tento hormón podieľa. Bez dostatočného prísunu energie sa napríklad znižuje krvný tlak, spomaľuje látková výmena.

1. Nekončiaca únava

Je jedno, kedy si ľahnete, ako hlboko a tvrdo spíte, ráno sa vždy zobudíte ako zbitý pes. Ak tento stav trvá pravidelne, môže poukazovať na zníženú funkciu štítnej žľazy. Tá totiž zrejme produkuje málo tyroxínu, čo spôsobuje, že sa narušia všetky telesné procesy, na ktorých sa tento hormón podieľa. Bez dostatočného prísunu energie sa napríklad znižuje krvný tlak, spomaľuje látková výmena.1. Nekončiaca únava

Je jedno, kedy si ľahnete, ako hlboko a tvrdo spíte, ráno sa vždy zobudíte ako zbitý pes. Ak tento stav trvá pravidelne, môže poukazovať na zníženú funkciu štítnej žľazy. Tá totiž zrejme produkuje málo tyroxínu, čo spôsobuje, že sa narušia všetky telesné procesy, na ktorých sa tento hormón podieľa. Bez dostatočného prísunu energie sa napríklad znižuje krvný tlak, spomaľuje látková výmena.
1. Nekončiaca únava Je jedno, kedy si ľahnete, ako hlboko a tvrdo spíte, ráno sa vždy zobudíte ako zbitý pes. Ak tento stav trvá pravidelne, môže poukazovať na zníženú funkciu štítnej žľazy. Tá totiž zrejme produkuje málo tyroxínu, čo spôsobuje, že sa narušia všetky telesné procesy, na ktorých sa tento hormón podieľa. Bez dostatočného prísunu energie sa napríklad znižuje krvný tlak, spomaľuje látková výmena.
Zdroj: Shuterstock

Zdroj: Shutterstock

Čo cítite? TÝCHTO 8 signálov chorôb odhalíte vďaka čuchu

Zníženú funkciu najčastejšie zapríčiňuje autoimunitný zápal štítnej žľazy, Hashimotova tyreoidtída, ktorá býva dedičná. Jedným z prejavov je neznesiteľná únava. Najčastejšie vzniká pri nedostatku jódu. Štítna žľaza totiž potrebuje veľa tohto stopového prvku, aby mohla vyrábať svoje hormóny.

Pokračovať Ďalej (1/7)

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Zistili mi v krvi zvýšenú hladinu kreatinínu, čo s tým?

Častokrát mierne zvýšenie kreatinínu môže byť spôsobené dehydratáciou, teda nedostatočným príjmom tekutín. Preto v prvom rade by som zvýšil príjem tekutín na dva až dva a pol litra denne a znížil príjem soli v potrave. A za mesiac by som skontroloval u praktického lekára znovu hodnoty obličkových funkcií, teda kreatinín, urea, glomerulárna filtrácia a podľa potreby i minerály. 

Pokiaľ by pretrvávala hodnota zvýšeného kreatinínu, následne by som doporučil nefrologické a urologické vyšetrenie, aby sme vylúčili alebo potvrdili patologickú príčinu, ktorá spôsobuje oslabenie funkcie obličiek a podľa výsledku nasadil ďalší postup. Momentálne by som ale neodoporúčal žiadnu diétu okrem zníženia soli a dostatočného príjmu tekutín a počkal by som na kontrolné vyšetrenie obličkových funkcií. 

čítať viac

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor