Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën potvrzuje příchod nové generace C5

David Bureš
Diskuze (172)
Vedle nového modelu střední třídy francouzská automobilka zvažuje příchod nových sportovních modelů.

Mainstreamovým modelům střední třídy se v poslední době na evropském trhu moc nedaří, jejich pozice postupně obsazují vozy luxusních značek. Citroën se ale nevzdává a chce v tomto segmentu působit i nadále, i navzdory tomu, že prodeje jeho C5 loni výrazně klesaly.

Citroën hodlá postavit novou generaci C5, což v rozhovoru pro britský Autocar potvrdil marketingový šéf francouzské značky Julien Montarnal. Novinka se má chlubit všemi charakteristikami, na které automobilka sází. Auto podle Montarnala nabídne kreativitu, skvělou techniku a auru pohody.

Současná C5 nadále patří mezi nejpohodlnější auta své třídy, v tomto ohledu bude chtít bodovat i nástupce. Montarnal však nepotvrdil, zda nová C5 použije drahé hydropneumatické pérování, či nikoliv. Automobil musí dosáhnout interního měřítka pro míru pohodlí, podle marketingového šéfa Citroënu je však jedno, jakým způsobem toho dosáhne.

Prohlášení o přípravě nové C5 může být překvapivé, současné generaci se totiž příliš nedaří. To ale souvisí s jejím stářím, vždyť auto je na trhu již od roku 2008. Za prvních devět měsíců loňského roku evropské prodeje tohoto modelu meziročně klesly o 27 procent. Výsledkem byl prodej 14.398 kusů C5. Auto sice porazilo francouzského konkurenta v podobě Renaultu Laguna (12.768 exemplářů), skončilo ale až za Toyotou Avensis (22.142) nebo za Hyundai i40 (19.771).

Podle dřívějších zpráv by nová generace C5 měla být představena na konci roku 2016, orientována bude hlavně na čínské zákazníky. Základem auta má být platforma EMP2, jeho délka má narůst z 4,78 metru na 4,95 metru.

Vedle nové C5 Montarnal potvrdil, že Citroën zvažuje nabídnout více sportovních modelů. Automobilka by tímto způsobem ráda zužitkovala své úspěchy v závodních sériích, vždyť závodní verze levného modelu C-Elysée doslova ovládla loňskou sezonu šampionátu cestovních vozů WTCC. Montarnal nicméně nepotvrdil, které vozy by se mohly dočkat sportovního derivátu.

David Bureš
Diskuze (172)
7. 1. 2015 08:53
Jak jsem očekával
Tak dnes jsem se po přečtění této diskuse opravdu pobavil :-) je hezké sledovat, jak si někteří z nás budou natřásat zadek v autech se sportovním projevem, než by se svezli ve velmi phodlném, ale ,, francouzském,, autě.
Na Picasu jsem odjezdil asi 200tis. Km bez jediné závady, zato můj kamarád do VW během této doby nacpal asi 90tis. to jen pro fanatické obhájce jediné správné značky .
Diskuse měla být o odcházející generaci auta, které nastavilo žebříček pohodlnosti jízdy hodně vysoko, dodnes se jí většina aut ani nepřiblížila a že nejezdí sportovně ? No nejzdí a proč by měla, tohle přece její zákazníci nehledají, hledají jako já pohodlí, ticho a klidný jízdní projev rovnající se plavbě, tohle mi žádný tvrdý prkno z VW nenabidne.
Ale co mě naprosto dostalo >:D je, že se najde někdo, kdo by si nekoupil auto kvůli tomu, že nedá petku do boční kapsy nebo kvůli tomu, že má auto pevnej střed volantu, tohle moje hlava nepobírá, mimochodem pro ty co bez pití nevydrží déle než půl hodiny :-O malá petka se dá uložit do držáku v loketní opěrce.
Jinak diskuse přesně jak jsem očekával, Citroen skoro vše špatně narozdíl od koncernových prknoidních jedniček co mají dostatečně velké kapsy na petku.
6. 1. 2015 21:51
Re: C5
Tak teď jsi mě dostal 8-s To mi jako někdo zakazuje pít za jízdy??? To je případ pro Chocholouška...a následně pro mého urologa. A nezlob se na mě, ale kdybych si nechal flašku na sedadle, tak ji mám za chvíli na zemi nebo zapadlou mezi sedačkou a dveřmi. Navíc to neřeší kafe nebo otevřenou plechovku.
Když můžu mít v C4 2 místa na petku + maxi kapsu ve dveřích, nechápu, proč to nejde v C5. Trávím v autě hodně času a ano, i tohle může být důvod poohlídnout se jinde.
Avatar - DavidC-XA
6. 1. 2015 21:44
absurdita diskuze
když tak čtu celou tu diskuzi, nebo alespoň většinu příspěvků, tak jsou absolutně mimo mísu. Co se týče C5, tak ano v zatáčkách možná nepůsobí tak jistě jako konkurence, ale tohle auto není o sportovnosti, je především o komfortu, který má nesrovnatelný ve své třídě. Kdokoli kdo tímto autem kdy jel, nemůže říct, že by bylo nepohodlné nebo že zná hromadu jiných komfortnějších. Já sám mám Xantii, je to auto spolehlivé dle žebříčků TÜV je na 19. místě ze 104 aut, dokonce i před Octavii, Passatem a vším tak vyzdvihovaným. C5 první generace možná nebyla tak dokonalá a precizně udělaná, ale doposud poslední C5 pohnula kvalitou zpracování a jízdními vlastnostmi, přiblížila se německé konkurenci a stále si zachovala svůj šarm, eleganci a nadčasavost. Kdo by také hádal této generaci již 7 let na trhu. Možná nemá všechny ty Simply clever řešení, jako škrabku na led ve víčku nádrže, které když vám zamrzne, tak vám je škrabka beztak k prdu. Nevím proč by se nemělo psát o francouzských autech. Právě Citroën přišel jako první s předním pohonem, nezávislým zavěšením motorem, a byl to André Citroën, kdo postavil Evropu na kola, stejně jako v Americe Henry Ford. Nejkrásnější auto století je citroen DS. A stejně jako většina z Vás má modlu v Octavii nebo Passatu, Superbu, tak já ji mám v C5. To že zde mají Citroëny pověst jakou mají nevím čím to je, ale podívejte se na sauto.cz a koukněte za kolik se tady prodává jakákoli generace C5 nebo jiného Citroënu a koukněte ve stejných měřítkách na mobile.de a uvidíte, že i v Německu, kde mají spoustu prémiovějších značek si ty auta cení daleko více. A to vypovídá jen o tom, že ty auta kvalitní být musí a nabízejí to stejné jako ostatní značky, resp. německé značky. U nás mi to celé přijde dost ovlivněné trhem se Škodovkami, v tom jsme národ patriotů a možná né tak přehnaně by se mělo hledět na škodu, protože té prospívá především fakt toho, že o Škodovkách se nenapíše jediné pro ní znevýhodňující srovnání. Třeba kdysi článek Superb vs. Mercedes Benz E a hádejte kdo vyhrál? Ono časopisy a weby jsou živy ze čtenářů a pok
Avatar - Auto CZ
6. 1. 2015 17:48
C5 Cross Tourer vs. 508 RXH
C5 uz pri pohlade na 508 posobi ako zostarnuta babicka. Navyse moc pretlstnuta a neobratna. Napriek tomu dokaze polovicu konkurencie schovat pod zasteru..
6. 1. 2015 17:24
Re: Citroen
Předběhl jsi mě. ;-)