Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota potvrdila premiéru sportovní novinky v Ženevě. Bude to Supra?

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Toyota prostřednictvím strohého tiskového prohlášení oficiálně oznámila, že na autosalonu v Ženevě odhalí konceptu sportovního vozu. Očekává se, že se bude jednat o novinku, kterou japonská automobilka naváže na model Supra.

Premiéra nového sportovního vozu značky Toyota, navazujícího na populární linii modelů Supra, patří k nejnetrpělivěji očekávaným událostem motoristického světa. Nyní se díky oficiálnímu oznámením přímo od samotné automobilky objevuje naděje, že se skutečně dočkáme a minimálně se nám představí podoba tohoto vozu.

Toyota prozatím pouze uvádí, že autosalon v Ženevě se stane místem světové premiéry konceptu, jímž má být potvrzen příchod očekávaného sportovního vozu na trh. Tuto informaci pak doplňuje jeden jediný oficiální snímek, odhalující tvar střechy, zadního okna a části zádi spolu s velkým přítlačným křídlem.

Automobilka prozatím nezmiňuje techniku vozu a ani termín jeho uvedení na trh, ale téměř zároveň s oficiálním potvrzením premiéry konceptu nového sportovního vozu značky Toyota se objevuje neoficiální únik údajných technických dat sériového vozu, který se měl objevit v japonském vydání magazínu Best Car a následně se začal šířit po internetu.

Podle těchto neoficiálních informací má mít nový sportovní vůz značky Toyota s označením Supra v přídi uložen přeplňovaný řadový šestiválec o objemu 3,0 l s nejvyšším výkonem 250 kW (340 k) a točivým momentem 450 N.m, který má být možné díky funkci overboost krátkodobě zvýšit o 50 N.m. Tyto hodnoty mají mířit na kola zadní nápravy prostřednictvím osmistupňové automatické převodovky.

Vedle výkonů pohonné jednotky je dále zmiňováno, že nová Toyota Supra má být při rozvoru náprav 2470 mm dlouhá 4380 mm, široká 1855 mm, vysoká 1290 mm a její hmotnost se má pohybovat kolem 1495 kg. Dále byly uvedeny i rozměry pneumatik, které mají být 225/50 R17 vpředu a 255/45 R17 vzadu, ale jestli tyto údaje odpovídají skutečnosti nakonec ukáže teprve čas, protože není vyloučeno, že se jedná pouze o spekulace.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - iudex
13. 2. 2018 15:16
Supra type R
Príchod novej Supry je už rovnako otravný, ako príchod Civicu type R minulej generácie. Toľko sa o tom hovorí a stále nič. Teraz bude (možno) predstavený zase len koncept a až potom, o pol roka-rok možno finálna verzia a potom zase o pol roka príde reálne na trh. A keď sa tak stane, mnohí už budú nadobro otrávení.
Pritom je jasné, že to bude uzavretá verzia sesterského Z4. Ešte aj tá avizovaná technika nie je nijak zaujímavá: bežný 3,0 R6 zjavne od BMW, ktorý je v rôznych naladeniach vo všeličom od 1er až po 7er. Aj preto si myslím, že v reále to bude niečo iné, než sa píše tu v článku, tipujem to na hybrid.