Vítr nekomplikuje v Pchjongčchangu život jen sportovcům, ve středu kvůli němu uzavřeli Olympijský park

Silný vítr nadále komplikuje průběh olympijských her v Pchojngčchangu. Kvůli nepříznivým podmínkám byly několikátý den po sobě odloženy starty závodů a ve středu dokonce pořadatelé kvůli bezpečnosti evakuovali a uzavřeli Olympijský park. Mezinárodní olympijský výbor však odmítl, že by hrozilo úplné zrušení některých závodů, protože má připraven dostatek náhradních termínů.

Tento článek je více než rok starý.

Pchjongčchang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu. (ilustrační foto)

Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu. (ilustrační foto) | Foto: Jan Malý | Zdroj: ČOV

Jen během středy padl velmi silnému větru za oběť slalom žen a vytrvalostní závod biatlonistek. Už před tím se kvůli počasí měnil například program mužského sjezdu i obřího slalomu žen. Na nebezpečné podmínky si také stěžovali snowboardistky po slopestylu nebo lyžaři po kombinaci.

Je tady neuvěřitelná zima," řekl skokan na lyžích Noriaki Kasai, který vzhledem k účasti na osmé olympiádě má s čím srovnávat. Hukot větru nahoře na můstku byl hrozivý. Nic takového jsem nezažil ani ve Světovém poháru. Čekal jsem, že náš závod zruší," připomněl pětačtyřicetiletý japonský reprezentant sobotní závod na středním můstku.

Biatlonistky dnes nepojedou. Vytrvalostní závod žen byl kvůli silnému větru odložen na čtvrtek

Číst článek

Podle předpovědí čekají organizátory těžké chvíle ještě v následujících dnech, před víkendem by se mělo počasí výrazně zklidnit. Máme dost dnů v rezervě a je dost času do nich všechny soutěže vměstnat," odmítl možné problémy s hromadícím se množstvím odložených závodů mluvčí Mezinárodního olympijského výboru Mark Adams.

S tím, že by se některé závody kvůli počasí neuskutečnily, Adam vůbec nepočítá. Na takové debaty je příliš brzy," prohlásil. V Naganu se jel sjezd pět minut před závěrečným ceremoniálem. Máme dost volných termínů v zásobě, takže bavit se o rušení závodů je předčasné," dodal.

Přesouvání zejména závodů ve sjezdovém lyžování kvůli špatným podmínkám navíc není na olympiádě nic neobvyklého. Mužský sjezd na hrách v Naganu 1998 byl přeložen třikrát, zatímco sjezd ve Vancouveru 2010 byl odložen o dva dny. Mlha a příliš vysoké teploty také ovlivnily program posledních závodů i před čtyřmi lety v Soči.

Počasí komplikuje život také příznivcům. Přijeli jsme jen na pět dní, abychom podpořili naši kamarádku Ievu (litevská lyžařka Januškevičiuteová), ale její obří slalom byl přeložen a teď byl odložen i slalom. Když budeme mít štěstí, uvidíme před odjezdem jedno kolo obřího slalomu," řekl agentuře Reuters Joseph Virskus.

Navíc je tady strašná zima. Už jsme navštívili hodně chladných míst, ale tohle trumflo úplně všechny," přidala Virskusova britská přítelkyně Rachel Littleová. Většinu času tady ani necítím obličej. Včera jsme si byli zalyžovat a sedět na lanovce bylo utrpení," dodala.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme