Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Cesta vede přes Partizan. Plzeň jde do boje o osmifinále Evropské ligy

Po čtyřech zápasech v základní skupině Evropské ligy to s nimi vypadalo všelijak, nakonec se ale fotbalisté Plzně po výborných výkonech vyškrábali až na vrchol své skupiny. Odměnou jim byl příznivý los, Viktoria nenarazí v prvním kole vyřazovací fáze Evropské ligy na Arsenal, Neapol nebo Dortmund, ale na Partizan. Ani loňský srbský vicemistr ovšem nebude jednoduchým soupeřem, a to nejen kvůli svému nehostinnému prostředí na domácím stadionu. Přímý přenos utkání sledujte na ČT2 a ctsport.cz od 20:35.

Michael Krmenčík slaví gól proti Jablonci
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Partizan bude pro Plzeň lehce nevyzpytatelným soupeřem. Na rozdíl od západoevropských týmů, které už za sebou mají v letošním roce soutěžní zápasy, míří bělehradský celek do Evropské ligy přímo po zimní přípravě, stejně jako i Viktoria. Fazona srbského klubu tak není úplně zřejmá, a to i proto, že klub v zimě opustila jedna z jeho největších opor Everton Luiz. Brazilský defenzivní záložník si svými výkony vysloužil přestup do Spalu v italské Serii A.

Nakolik se tím změní herní pojetí Partizanu, je otázka. Běhavý středopolař stál v srdci zálohy černobílých, vyhrával spoustu osobních soubojů a byl často u míče, který rozdával svým spoluhráčům. Během svého působení se stal hlavním mužem Partizanu pro nenápadnou, ale přínosnou defenzivní činnost a je otázka, kdo teď devětadvacetiletého Brazilce zastoupí.

Právě absence hlavní postavy středu zálohy a možná i nedostatku agresivity ze strany soupeře by mohli Plzeňští proti Partizanu využít. Přitom právě výbušnost a energický presink rozehrávky byl jedním z hlavních důvodů, proč se bělehradskému celku podařilo dojít až do vyřazovací fáze Evropské ligy.

V jakém stavu je Plzeň před dvojzápasem v Partizanu a co bude na soupeře platit? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast!

Dalšími faktory úspěchu Partizanu byly výborné akce z protiútoků, a to zvláště po stranách, kde si díky svým technickým přednostem Partizan vypracovával příležitosti. Toho jsou si vědomi i hráči Viktorie. "Jsou hodně rychlí, hlavně po stranách. Mají šikovné hráče na balonu. Rádi bychom dali gól a nebudeme chtít nějak bláznit a hrát nahoru dolů," předestřel Hejda herní plán Plzně.

Viktoriáni přitom nebudou vnímat horkou atmosféru na stadionu Partizanu jako překážku. "Jsou bouřliví, takže atmosféra bude o to lepší. Určitě se každému hráči hraje v téhle atmosféře líp," soudí stoper Lukáš Hejda.

Velkou zbraní Partizanu je především šikovný krajní záložník Zoran Tošič, který má za sebou i angažmá v Manchesteru United a dlouhodobé působení v CSKA Moskva. Třicetiletý srbský fotbalista má vynikající kopací techniku při standardních situacích. Další velkou oporou plzeňského soupeře je i kamerunský forvard Leandre Kawamba, který si letos v 11 zápasech evropských pohárů připsal pět branek a dvě asistence.

Předpokládané sestavy

Partizan: Stojkovič - Vuličevič, N. R. Miletič, Mitrovič, Uroševič - Jevtovič (Zdjelar), Pantič, Tošič, Jankovič - Ivanovič, Tawamba.
Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kopic - Krmenčík.

Plzeň má za sebou nevyrovnané výkony v zimní přípravě. Na jedné straně selhala proti Šangaji Šen-chua i Red Bull Salcburk, když od obou týmů obdržela pět gólů. V těchto zápasech ale nastoupila v kombinované, či takřka béčkové sestavě, a tak nemusí být defenzivní trápení tolik směrodatné.

Naopak ke konci přípravy Viktoria sestřelila polského mistra Legii vysoko 5:1. "V té přípravě je to těžké. Porazíme 5:1 Legii, pak prohrajeme 0:5, je to tam takové nahoru dolů. Hraje roli únava, ze které pramení chyby," vysvětlil Hejda.

S Partizanem mají přitom čerstvé zkušenosti i další české týmy, na kyperském soustředění bělehradský celek podlehl Liberci 1:2 a Teplice porazil 2:0. "Bude to o nás, ne o Plzni. Rozebereme si, jakým způsobem hrají, ale nebudeme se jim přizpůsobovat. Musíme utlumit silné stránky soupeře a předvést svou hru," vytyčil cíle svého týmu trenér Partizanu Miroslav Djukič.

Navzdory tomu, že Partizan proklouzl do vyřazovací fáze i se štěstím, domácí publikum na tým klade velká očekávání. "Každý od nás očekává, že Viktorii vyřadíme. Ale jsou extrémně dobrý tým, přestože nemají v Evropě tak velké jméno. Musíme být pokorní a doma uhrát co nejlepší výsledek pro odvetu," přidal záložník Marko Jankovič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články