NATO vyšle do Iráku další vojáky. Mají stabilizovat situaci po vytlačení Islámského státu

Severoatlantická aliance vyšle do Iráku novou výcvikovou misi. V Bruselu to schválili ministři obrany NATO. Mise má pomoci stabilizovat Irák po vytlačení bojovníků tak zvaného Islámského státu. V zemi začne fungovat od července.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američtí vojáci v Iráku (ilustrační foto)

Američtí vojáci v Iráku (ilustrační foto) | Zdroj: Wikimedia Commons

V současnosti vede výcvik iráckých vojáků podle šéfa aliance Jense Stoltenberga několik desítek instruktorů. S novou misí jich tam přijde výrazně víc a v zemi budou působit dlouhodobě.

NATO vyšle do Iráku novou výcvikovou misi. Zapojit se chce i Česko

Číst článek

Jejich cílem bude připravit Iráčany, aby dokázali sami cvičit své vojáky a bojovat s radikály. Konkrétní počet aliančních instruktorů bude záviset na požadavcích bagdádské vlády.

Novou misi podpořil i americký ministr obrany Jim Mattis. Podpora ze strany NATO podle něj pomůže Iráčanům zabránit případnému rozšíření podobné teroristické organizace, jako byl Islámský stát. Se zapojením do výcviku iráckých vojáků počítá i Česká republika.

Podle agentury Reuters bude muset NATO do Iráku vyslat minimálně stovky instruktorů, abych jejich působení bylo efektivní.

Česko v současnosti v zemi školí piloty. Má tam také jednotku vojenských policistů a protichemických specialistů.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme