Bitcoin | Těžba | LTE

Těžil bitcoin, a rušil tak LTE signál T-Mobilu. Americká FCC jej vyčmuchala

Bitcoin poslední dny opět roste a těžba začíná být znovu zajímavá pro malé horníky se specializovanými těžebními mašinkami. Jeden z nich z newyorského Brooklynu těžil bitcoin na počítači AntMiner S5.

Jedná se o starší model, který už jeho výrobce Bitmain ani nenabízí, nástupce AntMiner S9 je totiž o řád výkonnější (13,5 TH/s). Nicméně je také o řád dražší ( 2 320 USD), zatímco S5 lze třeba na Amazonu sehnat za částky okolo 500-600 dolarů.

Zpět ale do Brooklynu. AntMiner k těžbě nepoužívá GPU, ale specializované čipy navržené přímo pro řešení algoritmů konkrétní kryptoměny (ASIC čipy – často založené na FPGA). V tom by problém nebyl, potíž je spíše v absenci jakékoliv homologace.

Jinými slovy, když se přinejmenším AntMiner S5 rozjede na plné obrátky, jeho čipy (nebo další elektronika uvnitř) zřejmě generují rušivý signál na 700 MHz. A ten signál je natolik silný, že pronikne zdí ven, kde, v případě USA, ruší LTE vysílače T-Mobilu, které operují na podobné frekvenci.

Těžař se tak nevědomky stal ilegálním jammerem – rušičem na licencovaném telekomunikačním pásmu a brzy jej vyčmuchal americký federální telekomunikační úřad FCC (zpráva v PDF). Nešťastníkovi nyní hrozí správní řízení a pokuta.

ee550df5-e377-4b45-b8b2-d73d2f5cb776
FCC vyčmuchala těžební mašinku, které v Brooklynu rušila signál LTE operátora T-Mobile

Za zmínku stojí, že podobný osud vás samozřejmě může potkat i v Česku, kde na správné využívání rádiového pásma dohlíží tuzemská alternativa FCC – ČTU. Jeho partneři přitom dokážou vysledovat ilegální rádiové vysílání s obdivuhodnou přesností až na úroveň domu a bytové jednotky.

Nejde přitom pouze o trvalé rušení podobným zařízením, ale i o použití levných čínských rádiových vysílačů z eBaye a AliExpressu, které si oblíbili nejrůznější bastlíři. Často se jedná o moduly pro Arduino a jemu podobné prototypovací desky, které komunikují na některém ze subgigahertzových kmitočtů (typicky 433 MHz a 868 MHz).

Ty jsou sice určené pro nelicencované použití, ovšem při dodržení přísných podmínek (PDF). Zejména jde o vysílací výkon a dobu strávenou vysíláním za jednotku času. Pokud nesplníte alespoň základní vysílací předpisy, obálka s pruhem může dorazit i do vaší schránky.

Ostatně k tomu samému může dojít, pokud nad rámec normy zvýšíte i výkon svého Wi-Fi routeru. Změnu výkonu umožňují mnohé pokročilejší routery, respektive ty s alternativními firmwary typu OpenWRT/DDWRT apod.

Diskuze (32) Další článek: Vakcína z kmenových buněk myším poskytuje ochranu před rakovinou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,