Mohutná erupce utrhla indonéské sopce celý vrchol. Popel komplikuje leteckou dopravu

Sopka Sinabung na indonéském ostrově Sumatra přišla při pondělní mohutné erupci o svůj vrchol. Informovala o tom v úterý agentura AP. Vulkán se po několika staletích klidu probudil k životu v roce 2010 a od té doby je aktivní.

Tento článek je více než rok starý.

Jakarta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V pondělí ráno sopka Sinabung vychrlila oblak popela sahající do výšky sedmi kilometrů. Popel ze sopky se dostal až k městu Lhokseumawe ležícímu více než 260 kilometrů severozápadně. Úřady vyhlásily na ostrově Sumatra nejvyšší stupeň varování pro leteckou dopravu.

Na videonahrávkách jsou zachyceny děti prchající ze školy, která leží mimo zapovězenou zónu kolem vulkánu. Erupce však nikoho nezranila.

Z fotografií sopky před výbuchem a po něm je ale patrné, že erupce připravila vulkán o jeho špičku. „Vrchol sopky byl zcela zničen,“ uvedlo indonéské vulkanologické centrum.

Vulkanolog Devy Kamil Syahbana prohlásil, že ze sopky zmizelo 1,6 milionu metrů krychlových hmoty.

Sopka vysoká 2600 metrů nevykazovala žádnou činnost téměř čtyři století. V srpnu 2010 se však probudila, což tehdy stálo život dvě osoby a dalších 30 000 lidí muselo utéci do bezpečí. Další silná erupce nastala v únoru 2014, kdy přišlo o život 16 osob. Sinabung patří mezi více než 120 aktivních vulkánů v Indonésii.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme