Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

České Bugatti Veyron překonalo 400 km/h. Na běžné dálnici! Podívejte se, jak

David Bureš
Diskuze (38)
Překonat 400 km/h není jen tak. Českému majiteli Bugatti Veyron se to povedlo až na několikátý pokus.

Automobiloví fanoušci dobře vědí, že Bugatti Veyron zvládne překonat rychlost 400 km/h, jen málokterý majitel tohoto hyperrychlého gran turisma s výkonem 1.001 koní v něm ale skutečně jel takhle rychle. Jeden z těch českých to dokázal, přičemž v přiloženém videu se můžete podívat, jak rekordní jízda v Česku registrovaného Bugatti Veyron probíhala.

Cíl jet rychlostí 400 km/h totiž není tak úplně jednoduché splnit, jak ostatně dokumentární video dokazuje. Veyron sice má maximálku 407 km/h, jenže najít místo, kde se takhle rychle dá skutečně jet, není tak jednoduché.

Proto český developer a jeden ze dvou českých majitelů Veyronu Radim Passer poprvé překonal rychlost 400 km/h v továrním autě, na testovací trati Ehra-Lessien, kde probíhaly i vysokorychlostní testy tohoto vozu. Když se však v roce 2007 stal vlastníkem auta, kousku v typické černo-modré kombinaci, chtěl tuto rychlost překonat ve své vlastní bugatce.

To si žádalo pečlivou přípravu, protože k vysokorychlostní jízdě mělo dojít na veřejné silnici. Jediným takovým místem v Evropě, kde by taková jízda byla legální, je Německo, a tak Passer začal hledat nějaký dlouhý rovný úsek s neomezenou rychlostí. Pak už šlo o to najít vhodné datum a čas, kdy bude silnice volná.

Když se takový úsek a čas jízdy našel, vyrazil tam s týmem profesionálních mechaniků, bez takové skvadry by totiž taková jízda nebyla bezpečná. První pokus naplánovaný na 1. května 2011 však nevyšel, Passerův Veyron „stávkoval“ a odmítal zapnout speciální režim pro maximální rychlost, který upraví nastavení vozu pro jízdu nejvyšší rychlostí. Auto se tak zastavilo „jen“ na 375 km/h.

Konzultace s mechaniky od Bugatti odhalila, že automobil mód nesepnul kvůli příliš nízké okolní teplotě – režim pro maximální rychlost se zapne opravdu jen v případě, kdy si je elektronika jistá, že je taková jízda bezpečná.

Následoval tak druhý pokus, naplánovaný o rok později, který se měl tentokrát uskutečnit na německé dálnici A2 mezi Berlínem a Hannoverem Ani tentokrát však Passer, který je silně věřícím křesťanem, svého snu nedosáhl. Další konzultace s továrnou ukázala, že je potřeba vyměnit převodovku.

Passer tak musel do Německa vyrazit ještě jednou, na třetí pokus v roce 2015 však už všechno vyšlo. Nové pneumatiky a nová převodovka umožnily, aby auto skutečně zapnulo režim pro nejvyšší rychlostí, výsledkem čehož byla jízda rychlostí 400,5 km/h. Ta musela být potvrzena pomocí GPS měřidla, rychloměr samotného auta ukazoval jen 398 km/h. Passer však následně vyrazil ještě jednou, tentokrát i se svým synem na místě spolujezdce, s nímž dokonce jel tempem 402,5 km/h. Tomu říkáme splnění snu!

David Bureš
Diskuze (38)

Doporučujeme

27. 2. 2018 15:07
Re: ubohost
Má moc peněz a to se u nás odpouští jen agentu Burešovi.
27. 2. 2018 13:36
Re: Nevim jestli ten Youtube je az tak dobry napad
Jojo, vsadim se, že to nikoho ani nenapadlo. A celkem by mě zajímalo, jak přesně by ten proces, po tom, co si toho ten pilnej polda na jůtubu všimne, probíhal..
27. 2. 2018 13:12
Re: ubohost
Nesplietol si sa trochu? Nejde o recidivistu... Keď niekoho považuješ za dementa, musí najprv niečo vyviesť, aby si mohol mať ten názor?
27. 2. 2018 10:58
rychloměr
Pokud vím, tak rychloměr auta musí ukazovat více než je skutečnost. Nebo přesně. Že by tohle auto mělo nějakou výjimku? I když ten nepatrný rozdíl je docela obdivuhodný.
27. 2. 2018 09:36
Nevim jestli ten Youtube je az tak dobry napad
Je hezke, ze si pan Passerinvest splnil svuj sen a neco si uzil. Jenom nevim jestli je uplne chytre z toho delat dokument a davat ho na Youtube, protoze je tam docela riziko, ze si toho vsimne nejaky pilny nemecky policajt a bude velky problem. Ona v Nemecku sice je neomezena rychlost na dalnicich, ale take jsou dost velke tresty za ohrozovani bezpecnosti na silnicich a u zadneho nemeckeho soudu neobhaji, ze tech 400 km/hod na dalnici za provozu (byt minimalniho) neohrozovalo ostatni ucastniky silnicniho provozu. Navic kdyz to tam provadel nejaky zbohatlicky povl z Vychodu.