Hlavní obsah

Facebook zaplatí v rámci vyrovnání 35 miliónů dolarů. Kvůli zamlčení informací

– New York

Americká společnost Facebook zaplatí 35 miliónů dolarů (721 miliónů Kč) za to, že před vstupem na burzu v květnu 2012 zatajila zhoršení vyhlídek hospodaření. Předběžné vyrovnání ještě musí schválit soudce, uvedla agentura Reuters. Částka je jen zlomkem tržní hodnoty firmy, která nyní převyšuje 535 miliard dolarů.

Foto: Thomas White, Reuters

Logo sociální sítě Facebook. Ilustrační foto

Článek

Podle hromadné žaloby Facebook zatajil obavy týkající se dopadu rozvoje používání mobilních zařízení na příjmy společnosti. Facebook jen potichu varoval banky, aby snížily prognózy.

Na rozdíl od roku 2012 v současnosti Facebook většinu příjmů generuje z mobilních zařízení. Firma předpokládá, že reklama na mobilních zařízeních se na jejich loňských příjmech, odhadovaných na 40,7 miliardy dolarů, podílela z více než 86 procent.

Vyrovnání se týká primární veřejné nabídky (IPO) akcií v hodnotě 16 miliard dolarů z května 2012. Facebook na trhu debutoval s cenou 38 dolarů za kus, která ale začala hned klesat a do září spadla pod 18 dolarů. Dnes se za akcii Facebooku platí zhruba 184 dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám