Soud propustil kurdského politika Muslima. 'Jasná podpora terorismu,' reaguje Turecko

Pražský městský soud v úterý propustil na svobodu kurdského politika Sáliha Muslima. Novinářům to před jednací síní oznámil mužův právník Miroslav Krutina. Podle právníka soud uvěřil Muslimovu slibu, že se bude účastnit všech úkonů následného řízení. Slíbil také, že se bude zdržovat pouze ve státech Evropské unie. Rozhodnutí soudu odsoudil místopředseda turecké vlády Bekir Bozdag. Podle něj je politické a znamená podporu teroristické organizace.

Praha (Aktualizováno: 14:38 27. 2. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurd Sálih Muslim u českého soudu

Kurd Sálih Muslim u českého soudu | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Státní zastupitelství navrhovalo vzít Muslima do předběžné vazby, kde by čekal na extradiční řízení. Soudce Jaroslav Pytloun však návrhu nevyhověl.

„Rozhodnutí je pravomocné, protože se obě strany vzdaly práva stížnosti," řekla mluvčí soudu Markéta Puci. Muslim soudu slíbil, že se bude na základě předvolání účastnit soudních jednání a že se bude zdržovat pouze ve státech Evropské unie.

Turecko kritizuje Česko. Kvůli propuštění kurdského politika poslalo diplomatickou nótu

Číst článek

Muslimův právník podle ní soudu nabízel vedle klientova slibu i „záruku kurdské organizace", tu však soudce nepřijal.

Muslim opustil jednací síň sice v doprovodu policejních těžkooděnců, avšak bez pout. Oznámení právníka přivítali nadšeným křikem Kurdové, kteří politika přišli podpořit na chodbu soudu.

Pytloun odmítl své rozhodnutí komentovat, odkázal na tiskovou mluvčí soudu. Ta zatím potřebné informace o výsledku jednání neobdržela.

Česká policie muže zadržela v sobotu na základě zatykače vydaného Nejvyšším soudem v Ankaře. Turecko označuje sedmašedesátiletého Muslima za teroristu. Turecký velvyslanec v Česku v pondělí uvedl, že propuštění Muslima by mohlo mít negativní vliv na česko-turecké vztahy.

Podle informací ČTK se zatykač týká několika trestných činů včetně vraždy nebo rozvracení integrity státu. Muslim do loňska působil ve vedení syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD).

Turecký ministr: Doufám, že soud uvalí na Muslima vazbu. Nebudeme jednat o výměně za Čechy

Číst článek

Proti zadržení politika v pondělí demonstrovaly kurdské organizace v řadě zemí, kromě Česka například v Dánsku, Norsku, Kanadě nebo Velké Británii. V úterý se desítky protestujících Kurdů sešly i před budovou pražského městského soudu.

Obdobně jako v Muslimově případě postupoval pražský městský soud například v další sledované kauze ruského umělce Olega Vorotnikova, který byl zadržen na základě mezinárodního zatykače vydaného kvůli aktivitám disidentské výtvarné skupiny Vojna. Soudkyně tehdy přijala umělcův písemný slib, že neopustí Česko a bude se dostavovat k soudu kvůli vydávacímu řízení.

Turecká reakce

Rozhodnutí českého soudu by mohlo negativně ovlivnit bilaterální vztahy Česka s Ankarou. Řekl to podle deníku Sabah turecký velvyslanec v České republice Ahmet Bigali, které se v tomto smyslu vyjádřil už v pondělí. V úterý rovněž odsoudil výrok soudu, s nímž Ankara podle něj není spokojena.

„Toto rozhodnutí jsme nečekali. Sálih Muslim se v posledních letech podílel na několika teroristických útocích v Turecku," uvedl v úterý v prohlášení pro turecký deník Sabah velvyslanec Bigali. „S tímto verdiktem nejsme spokojeni," dodal.

Rozhodnutí českého soudu v úterý podle deníku Sabah odsoudil také místopředseda turecké vlády a vládní mluvčí Bekir Bozdag. Podle něj je politické a znamená podporu teroristické organizace.

Propuštění kurdského politika Muslima by poškodilo vztahy s Českem, tvrdí turecký velvyslanec

Číst článek

„Rozhodnutí je v rozporu s mezinárodním právem a bude mít vliv na vztahy s Českou republikou," komentoval úterní verdikt pražského městského soudu Bozdag. Dodal, že toto rozhodnutí „podporuje teroristické organizace" a je „jasnou podporou terorismu".

„Mezinárodní společenství někdy činí rozhodnutí ve prospěch terorismu. Taková rozhodnutí nejsou pro nás překvapením, i vzhledem k přístupu členských zemí Evropské unie k těmto věcem," řekl také Bozdag v reakci na verdikt.

Turecký ministr spravedlnosti Abdulhamit Gül označil verdikt pražského městského soudu za „chybu". „Očekáváme, že naši partneři tuto chybu co nejdříve napraví," řekl Gül novinářům v Ankaře.

Není to poprvé, co představitel turecké vlády obviňuje evropskou zemi z terorismu. V předchozích dvou letech například prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil několikrát z podpory terorismu a teroristických organizací Německo. Erdogan mimo jiné řekl, že Německo léta chránilo přívržence teroristické Strany kurdských pracujících (PKK) a dokonce označil Německo za „ráj pro teroristy".

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme