Hlavní obsah

Z olympiády do trápení. Česká biatlonistka se u terčů připravila o medaili. Zato mladík překvapil

Stupně pryč, dokonce i první desítka. Markéta Davidová na juniorském světovém šampionátu v estonském Otepää nenaplňuje roli jedné z favoritek, do níž ji posunuly příjemně vyhlížející výsledky na nedávné olympiádě v Pchjongčchangu. Ve vytrvalostním závodě skončila čtrnáctá. Výše - na šesté místo - se mezi juniory vyšvihl Jakub Štvrtecký.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Česká biatlonistka Markéta Davidová ještě na ZOH v Koreji.

Článek

Davidovou z boje o přední pozice odsunuly nezdary na střelnici. „Při druhé ležce se jí hlavně zasekla klapka, a než si to uvědomila, dvakrát vystřelila. Ty rány šly úplně mimo terč," vysvětloval trenér Jindřich Šikola pro biatlon.cz. Celkem minula osmkrát. Na vítěznou Polku Kamilu Žukovou, která se netrefila dvakrát, ztratila skoro šest minut.

Ani na ZOH se jí ve vytrvalostním závodě příliš nevedlo, skončila 57., ale v dalších bitvách si juniorka připsala nadějné výsledky – patnáctou příčku ve sprintu, pětadvacátou ve stíhačce, osmnáctou v závodě s hromadným startem. Na MS jela jako jedna z favoritek.

„Na druhou stranu musím říct, že Markéta se tady od prvního tréninku střelecky trápí, se střelnicí se zatím nesžila. Do sobotního sprintu nám ale ještě trochu času zbývá, a tak věřím, že se chytne," uvedl Šikola.

Štvrtecký mezi juniory minul ve čtyřpoložkovém závodě čtyři terče, dosáhl přitom třetího nejlepšího běžeckého času. „Jednalo se o střelecký závod a to není úplně Kubova parketa. Přesto ho zvládl a dojel si pro nečekaný výsledek," říkal trenér Vlastimil Vávra.

Nejlepší byl i přes tři chyby na střelnici Igor Malinovskij z Ruska. Štvrtecký za ním zaostal o minutu a půl. Na stupně mu chyběla minuta a sedm sekund.

Mistrovství světa juniorů v biatlonu v Otepää (Estonsko) – vytrvalostní závody:
Junioři (15 km):
1. Malinovskij (Rus.) 41:48,5 (3 trest. minuty)
2. Laegreid (Nor.) –19,4 (3)
3. Chalili (Rus.) –23,0 (2)
...
6. Štvrtecký –1:30,1 (4)
26. Štulík (oba ČR) –4:01,5 (1)
Juniorky (12,5 km):
1. Žuková (Pol.) 41:36,1 (2)
2. Kryvonosová (Ukr.) –3:04,7
3. Kazakevičová (Rus.) –3:20,0 (3)
...
14. Davidová –5:56,8 (8)
47. Vinklárková –10:36,7 (7)
58. Jurčová (všechny ČR) –12:47,1 (3)

Reklama

Související témata: