Hlavní obsah

Vůbec jsem nechtěla z postele, říká česká biatlonistka. Ale zažila velkolepé zlaté loučení

Z dospělého biatlonu si ještě jednou odskočila k juniorům. A zažila velkolepé loučení, zlatou jízdou ve stíhacím závodu zakončila Markéta Davidová účinkování na světovém šampionátu v Otepää. K tomu už předtím brala stříbro ze sprintu. A vědět o sobě dala už na olympiádě v Pchjongčchangu. Je pro mnohé příslibem pro léta budoucí.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Biatlonistka Markéta Davidová na ilustračním snímku při SP ve francouzském Annecy.

Článek

Po nebývalém zápřahu přišla zlatá juniorská tečka. Do bitvy se jí ale pranic nechtělo. „Toužila jsem po jediném. Zůstat v posteli a v klidu ležet," líčí Davidová pro biatlon.cz rozpoložení před startem pro ni nakonec zlatého závodu. „Musím říci, že jsem prostě byla protivná," pokračuje, zatímco trenér Jindřich Šikola kulantně podotýkal, že nebyla v optimální pohodě.

To vše po týdnech mimo domov. Už na konci ledna s dospělou reprezentací mířila na předolympijské soustředění do Kazachstánu, pak přesun do Koreje na hry, kde si užila plnou závodní porci. Poté zpět do Evropy a hned do Estonska.

Pohodu v nabitém programu hledala těžko. V Otepää začala 14. místem ve vytrvalostním závodě. Ani druhé místo ve sprintu ji moc nepovzbudilo. Ale v posledním závodě se vše rychle obrátilo, potvrdila roli favoritky.

„Na trati jsem zjistila, že se mi vlastně běží lépe než ve sprintu. To se mi hodně ulevilo. Z toho pak nakonec pramenila i docela slušná střelba. Čtyři chyby ve čtyřech položkách, to je na mě stále hodně slušný výkon," připomíná.

Oslo a pak exhibice

Teď si může dopřát odpočinek. A také dohánění studijních povinností na zemědělské univerzitě. Se Světovým pohárem se rozloučí pro tuto zimu v Oslu, finskou zastávku v Kontiolahti tento týden vynechá. Ruské finále také, protože česká reprezentace závody v Ťumeni bojkotuje s ohledem na okolnosti kolem dopingových záležitostí.

Čeká ji ale náhradní program v podobě exhibice a mistrovství ČR v jabloneckých Břízkách 24. března. „Potom snad s holkama z juniorského týmu oslavíme celou sezónu," těší se Davidová, mládežnickou kategorii neopouští s tak úplně lehkým srdcem. „Mám opravdu smíšené pocity. Za ty roky v juniorském týmu jsme s holkami utvořily výbornou partu. Zvykly jsme si na sebe a vedle dřiny jsme si užily i hodně legrace. Ale je mi jasné, že přestup mě nemine. Tak to prostě je."

Ale nemusí se ničeho lekat. Zdatně si vedla už v Pchjongčchangu, brala umístění ve druhé desítce - 15. byla ve sprintu, 18. v závodě s hromadným startem. „Markéta má předpoklady k tomu, aby se zařadila mezi osobnosti velkého biatlonu," podotýká Šikola, trenérský matador, který má na starosti juniorky.

Reklama

Související témata: