Zatímco ANO zabránilo hlasování o Okamurovi, Babiš byl v Muzeu romské kultury

Babiš a Okamura

Zatímco ANO zabránilo hlasování o Okamurovi, Babiš byl v Muzeu romské kulturyNOVÉ
Andrej Babiš (ANO) v Muzeu romské kultury Foto:

Foto: Twitterový účet Andreje Babiše

1
Domov
Sdílet:

V době, kdy se ve sněmovně konala mimořádná schůze svolaná kvůli možnosti odvolat Tomia Okamury (SPD) z postu místopředsedy, navštívil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) Muzeum romské kultury v Brně. Paradoxem této situace je, že právě Babišovi poslanci neumožnili hlasovat o odvolání Okamury. Důvodem, proč Okamuru chtěly některé strany odvolat, byly jeho výroky o romském táboře v Letech.

Poslanci z hnutí ANO, až na Rostislava Vyzulu, nepodpořili schválení programu mimořádné schůze. Vyzulovi pak mnozí poslanci z jiných stran poděkovali potleskem.

Premiér Andrej Babiš místo hlasování ve sněmovně navštívil Fórum českého stavebnictví, poklonil se u hrobu T. G. Masaryka a následně, právě v době jednání o odvolání Okamury, zajel i do Muzea romské kultury v Brně. O všech návštěvách Babišovi marketingoví pracovníci informovali na sociálních sítích.

„Za naši vládu v demisi bych chtěl slíbit, že jsme připraveni nastavit lepší komunikaci a řešit problémy romské menšiny v naší společnosti. Uděláme maximum pro to, abychom lépe spolupracovali, než doposud,“ slíbil v muzeu premiér Andrej Babiš.

Pro schválení programu schůze, která by o odvolání Tomia Okamury jednala, hlasovalo nejprve 77 ze 176 přítomných poslanců, proti jich bylo 49. Hlasování zpochybnil předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. V dalším hlasování se vyslovilo pro konání schůze jen 78 ze 177 poslanců, proti jich bylo 41. Návrh tedy neuspěl. Předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek za svolavatele řekl, že zásadní zodpovědnost ležela na hnutí ANO.

Okamura pobouřil část veřejnosti svými výroky o někdejším koncentračním táboře v Letech. Předseda SPD v lednu uvedl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat. Minulý týden se omluvil i na klubu hnutí ANO, které později hlasovalo na jeho podporu.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

ANO, KSČM a SPD podrželo Okamuru ve vedení Sněmovny

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články