Hlavní obsah

Miloš Zeman složil prezidentský slib

Novinky, ren, zpe, jas
Aktualizováno

Ve Vladislavském sále na Pražském hradě proběhla mimořádná schůze obou komor parlamentu, na níž prezident Miloš Zeman složil slavnostní slib.

Záznam: Inaugurace prezidenta Miloše ZemanaVideo: Novinky, ČTK, .

 
Článek

On-line přenos skončil, děkujeme za pozornost.

15:35 - Oficiální ceremoniál skončil.

15:30 - Zeman se s chotí a dcerou v katedrále poklonil ostatkům svatého Václava.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš zeman s manželkou a dcerou v chrámu svatého Víta

14:57 - Prezident by se měl nyní přesunout do katedrály svatého Víta, kde by měl uctít památku svatého Václava.

14:52 - Schůze obou komor byla ukončena. Vojáci odnesli za zvuku fanfár z opery Libuše prezidentskou standartu. Odchází i prezident Zeman.

14:48 - Po Zemanovi vystoupil s projevem šéf Sněmovny Radek Vondráček.

14:45 - „Rozhodl jsem se žít minimálně do 90 let, a pokud mne pozvete, jsem připraven se minimálně třikrát zúčastnit inaugurace svých nástupců,” uzavřel Zeman svůj projev. Ke slovům o dožití jej přiměla anketa na jednom internetovém serveru.

14:45 - „Pokud se chceme stát Švýcarskem, měli bychom přijmout i jeho pravidla,” uvedl Zeman s poukazem na referenda. Prezident opět zmínil své oblíbené panašování, při němž by lidé mohli vybírat kandidáty z více kandidátních listin. Dalším tradičním tématem je zavedení povinné volební účasti.

14:41 - Podle Zemana je bizarní, když se politici vlichocují občanům a pak na ně zapomenou. Podporuje proto přímou volbu starostů, hejtmanů a primátorů.

14:37 - „Hodlám samozřejmě pokračovat v tom, co jsem dělal v minulosti,” zahájil Zeman další část projevu.

Hodlá se podle svých slov věnovat občanské angažovanosti. Jedná se mu o participaci občanů na veřejném dění.

14:33 - Miroslava Němcová (ODS) a někteří další pravicoví poslanci odcházejí ze sálu.

Foto: Právo

Miroslava Němcová odchází z inaugurace prezidenta Miloše Zemana

14:32 - Zeman se pustil rovněž do „kritiky mediální sféry”. Vedle Bakalových médií se prezident v inauguračním projevu naváží do České televize.

14:28 - Zeman se v projevu vyslovil proti Zdeňku Bakalovi, jehož dlouhodobě spojuje s „tunelováním OKD”.

„Je u nás ještě jedna černá skvrna. A ta se jmenuje Zdeněk Bakala,“ prohlásil prezident s odkazem na ekonomickou kriminalitu.

14:23 - Zeman se vrátil i ke svému prvnímu inauguračnímu projevu. Zatímco před pěti lety se vymezil vůči Dělnické straně sociální spravedlnosti, nyní uvedl, že prezident by neměl příliš zasahovat do politické struktury. Podle něj nejsou politické strany první a druhé kategorie. Slova o DSSS prý byla výjimkou.

14:22 - Další část projevu Zeman věnoval ekonomické diplomacii a jednání s představiteli vlády.

14:20 - Zeman prohlásil, že zjistil, že za posledních pět let absolvoval více než čtyři tisíce setkání. „Prezident by neměl být uzavřen za hradbami Pražského hradu nebo za zdmi lánského zámku,“ pochválil se.

„Bez kontaktu s občany není prezident plnohodnotný,“ dodal Zeman.

14:18 - Zeman opakovaně zdůrazňuje svá setkání s občany, která absolvoval během cest do krajů.

14:16 - „I když formálních povinností tohoto typu jsou desítky, zastávám názor, že prezident by si měl zvolit ještě další téma, které by ho provázelo celou dobu výkonu funkce. Takovým tématem pro mě bylo setkávání s občany,“ pokračoval.

14:14 - Zeman zahájil svůj projev.

„Předstupuji před vás podruhé s inauguračním projevem. Považuji za správné, abych v první části svého dnešního vystoupení se pokusil zhodnotit, co se v uplynulých letech podařilo, ale co se také nepodařilo. Ve druhé části bych vás rád seznámil se svojí představou výkonu prezidentské funkce v dalším pětiletí,“ řekl v úvodu Zeman.

14:12 - Po složení slibu následuje státní hymna. Zazněly rovněž salvy z děl, která byla na Petříně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman s šéfem Senátu Milanem Štěchem

14:09 - Zeman složil prezidentský slib do rukou šéfa Senátu Milana Štěcha.

14:08 - „Slib prezidenta republiky je jediným bodem této schůze,” uvedl Vondráček.

14:07 - Předseda Sněmovny  Radek Vondráček zahájil společnou schůzi obou komor.

14:04 - Do sálu za doprovodu manželky vstoupil prezident Miloš Zeman. Zastavil se u kardinála Dominika Duky, s nímž si potřásl rukou.

14:02 - Hradní stráž přináší prezidentskou standartu.

14:00 - Ceremoniál začíná přinesením historických bojových praporů.

13:58 - Do sálu již dorazil bývalý prezident Václav Klaus s chotí Livií i manželka Václava Havla, Dagmar Havlová.

13:53 - V sále již je vše připraveno na začátek inaugurace.

13:50 - Limuzína již prezidenta přivezla před Vladislavský sál.

Slib prezident složil do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) při mimořádné schůzi obou komor parlamentu. Vedl ji předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Slavnostní ceremoniál zahájil příchod historických bojových praporů, prezidentské standarty a státní vlajky, přineseny byly i výtisky současné Ústavy a československé Ústavy z roku 1920. Za zvuků fanfáry Valentina Haussmanna přišel do sálu Zeman se svou manželkou i dcerou a posadil se do první řady.

Předseda Sněmovny poté zahájil schůzi poslanců a senátorů s jediným bodem programu: složení slibu nově zvoleného prezidenta.

Ivana Zemanová rozdává lidem na Hradě koláčky Video: Novinky

Kolem 13. hodiny přinesla Ivana Zemanová podporovatelům svého muže na třetí nádvoří koláčky, které údajně sama pekla s lánskými kuchaři. Podporovatelů tam v tu chvíli byly jen asi dvě desítky, nabídla tedy také turistům a novinářům. Kancelář Hradu rozdávala lidem české vlaječky.

Proti Zemanovi demonstrovalo na Hradčanském náměstí několik desítek lidí. Prezidentovi chtěli připomenout, že musí dodržovat Ústavu. Demonstranty cestou na inauguraci přišli pozdravit někteří poslanci. Dorazila za nimi Miroslava Němcová (ODS), či Karel Schwarzenberg s Miroslavem Kalouskem (oba TOP 09).

Foto: Renáta Bohuslavová, Novinky

Podporovatelé Miloše Zemana na Pražském hradě před inaugurací

Masarykovo křeslo a Vondráčkovo pero

Slib prezident podepsal perem darovaným od předsedy Sněmovny. Seděl v křesle, které používal první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk a jehož autorem je slovinský architekt Josip Plečnik.

Po podepsání pronesl projev a vojáci poté tradičně z Petřína během státní hymny vypálili 21 čestných dělových salv. Poté společně s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou odešli za zvuku Libuše z Vladislavského sálu do Zlaté brány katedrály sv. Víta, kde prezident uctil památku sv. Václava.

Foto: Novinky

Protest proti Miloši Zemanovi na Hradčanském náměstí

Na zhruba hodinový ceremoniál bylo pozváno až 700 hostů včetně poslanců, senátorů i diplomatů. Pozvánky posílal předseda Sněmovny Vondráček. Na jeho osobu se tak snesla kritika za nepozvání některých rektorů, hejtmanů nebo europoslanců. [celá zpráva]

Podle předsedy Senátu Štěcha se dle zvyklostí ale jedná o hosty hradní kanceláře. Ačkoli Vondráček zpětně pozvánky rozeslal všem, například rektor brněnské univerzity Mikuláš Bek stejně nedorazil.

Proti minulé inauguraci Hrad vypustil několik bodů: nekonala se například vojenská přehlídka, Zeman také nepokládal květiny u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Jeho památku si připomněl položením věnce už ve středu v Lánech u jeho hrobu, tedy na výročí narození Masaryka. [celá zpráva]

Anketa

Bude se podle vás druhé funkční období Miloše Zemana ve funkci prezidenta lišit od toho prvního?
Ano, bude funkci vykonávat lépe
30,9 %
Ano, bude funkci vykonávat hůř
57,8 %
Ne, bude funkci vykonávat stejně
11,3 %
Celkem hlasovalo 5415 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám