Procesory | AMD

AMD zatopí Intelu, nový AMD Ryzen 7 v předběžných testech docela válí

  • K dispozici jsou neoficiální testy zatím nepředstaveného čipu Ryzen 7 s architekturou Zen+
  • Předpokládaná vyšší frekvence díky pokročilejší výrobní technologii umožňuje vyšší výkon
  • V jednojádrových i vícejádrových testech tento procesor přináší silnou konkurenci pro Intel

Už příští měsíc bychom se měli dočkat nové, v pořadí už druhé generace procesorů Ryzen, která bude postavená na mírně vylepšené architektuře Zen+ a zároveň budou procesory vyráběné pokročilejší technologií. Obě tyto změny by měly umožnit zvýšit výkon a opět tak o něco více konkurovat modelům od Intelu, který už rozhodně nemá dovolenou, jako tomu bylo v minulých letech.

Na webu Videocardz a fórech se nyní v předstihu objevily první neoficiální testy výkonu procesoru, který svými vlastnostmi i výkonem odpovídá právě chystanému modelu řady Ryzen 7. I když se může jednat o falešné informace, testů je poměrně hodně a vypadají realisticky, takže se na ně podíváme podrobněji.

Vyšší frekvenci a rychlejší paměť

Testovaný neznámý kus nejspíše patří do řady Ryzen 7 2xxx (pravděpodobně se jedná o model Ryzen 7 2700X), čemuž odpovídají vysoké frekvence. Model totiž měl v rámci 8 jader základní frekvenci 3,7 GHz, ale v Turbo režimu až 4,35 GHz.

Vyšší frekvence je možná hlavně díky nové 12nm technologii výroby, která se pochopitelně dá kombinovat i tak, aby případné čipy měly i nižší spotřeby při stejném výkonu jako u minulé generace.

V rámci testu na základní desce ASRock X370 Gaming ITX a s dvoukanálovými paměťmi DDR4 na frekvenci 2 666 MHz jsou k dispozici i výsledky odezvy jednotlivých pamětí v procesoru (L1, L2 a L3 cache). Jak lze vidět na srovnávacích výsledcích s procesorem Ryzen 7 1700X, některé mají výrazně nižší odezvu. To odpovídá nové architektuře Zen+, která byla oproti Zen v tomto směru mírně vylepšena.

Výsledky výkonu

K dispozici jsou výsledky výkonu pouze v benchmarcích FutureMark 3DMark FireStrike, Maxon Cinebench R15 (samostatný test pro jedno a více jader) a SiSoftware Sandra zaměřený na jedno jádro.

Asi nejzajímavější jsou výsledky u Cinebench R15, kde můžeme vidět porovnání výkonu při použití jednoho jádra procesoru a vytížení všech jader. Při jednojádrovém zatížení vždy výrazně vedl Intel, protože měl oproti AMD výhodu vysokých frekvencí v Turbo režimu.

Nová generace Ryzenu ale s vyšší frekvencí velmi slušně šlape na paty Intelu i zde. Při jednojádrovém testu renderingu sice nepřekonala nejnovější Intel Core 7-8700K, ale jen o generaci starší Core i5-7600K. Výsledek ukazuje, že je v jednojádrovém vytížení rychlejší přibližně o 15 % než současný Ryzen 7 1700X.

Útok AMD spouští ve vícejádrovém výpočtu, kdy tento procesor poskytuje o více než 20 % vyšší výkon než nejnovější šestijádrový Core i7-8700K.

I v 3DMarku se tento procesor skvěle předvádí a v testu fyziky, který dokáže hodně vytížit všechna jádra procesoru, rovněž překonává Intel Core i7-8700K, byť jen asi o 5 %.

Nutno ale podotknout, že se ve všech případech jedná o syntetické testy, které nereprezentují výkon například ve skutečných hrách. Na druhou stranu velmi dobře ukazují, že v oblasti ostatních výpočtů by měl procesor poskytovat nečekaně vysoký výkon.

Reakce Intelu bude zpožděná

Nové procesory Ryzen druhé generace by se měly oficiálně představit příští měsíc, ale je otázkou, kdy budou reálně dostupné. Dle uniklých prezentací to zatím vypadá na přibližně polovinu letošního roku. Každopádně se má Intel rozhodně čeho bát, protože AMD bude mít nejspíše tak silnou konkurenci, jakou už v tomto odvětví dlouho nepamatujeme.

Intel by měl tento rok uvést novou generaci čipů deváté generace s architekturou Ice Lake, které už budou vyráběné vylepšenou 10nm technologií (10nm+), díky čemuž bude moci nejen o trochu zvýšit frekvenci, ale hlavně přidat jádra. Takže zatímco AMD se svým osmjiádrem dorovná a možná i mírně předežene nejvyšší šestijádro od Intelu, nové osmijádro od Intelu by určitě opět výrazně předběhlo nejvyšší osmijádrový model od AMD.

Je to ale jedině dobře, protože konečně máme pořádný boj, kdy jsou oba konkurenti blízko sebe a budou se předhánět cenou a tím, kdy budou na trhu. A to všechno je skvělá zpráva pro nás zákazníky.

Diskuze (24) Další článek: Speciální nanočástice mají potenciál zachraňovat životy lidí s vnitřním krvácením

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,