Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Inspektor Bouše i doktor Cvach: Josef Vinklář byl skvělým hercem, ale sobeckým manželem

+ Další 4 fotografie
Josef Vinklář (1930–2007) patřil k hercům, kteří i malé role dokázali povýšit na nezapomenutelné. Na divadelních prknech podával skvělé výkony. V soukromí byl ale sobcem, který nebyl stavěný pro manželství. Spisovatelka Ivanka Devátá, která byla jeho druhou manželkou, by mohla vyprávět.

Nebyl stavěný pro manželství

Fenomenální herec Josef Vinklář se narodil 10. listopadu 1930 v malé obci Podůlší na Královéhradecku. Absolvoval měšťanskou školu a následně nastoupil do jednoletého učebního kursu. Ve stejném roce (1945) už začal hrát v Dismanově rozhlasovém dětském souboru. Později nastoupil jako host v Divadle Satiry. V roce 1946 byl angažován Janem Werichem do Divadla Voskovce a Wericha a poté v letech 1948–1950 působil v pardubickém Východočeském divadle.

"Byla řada případů, kdy jsem hrál komické role a musím říct, že jsem to měl strašně rád, je to nejtěžší a dělá to největší potěšení lidem," říkával a usmíval se. V soukromí to s ním ale taková pohodička nebyla.

"S tím Pepíkem to bylo hezký. On byl vtipnej, podívala jsem se do světa, ale pak přišly horory. To je pravda. Byla jsem s ním moc dlouho, rozum do hrsti jsem měla vzít dřív. Ale něco jsem tím získala – nadhled, zkušenost. On měl schopnost udělat ze všedního dne neděli. Tak strašně jsem mu podlehla, že to doteď nemůžu pochopit. Byla jsem úplně ochrnutá. Podlehla jsem mu naprosto ve všem," uvedla jeho druhá manželka Ivanka Devátá pro Českou televizi.

Vinklář nebyl stavěný pro manželství. Měl rád kamarády, ženy a život. Nepovedlo se ani první manželství s herečkou Janou Ďítětovou, se kterou měl syna Jakuba.

Bujarý život a láska ke všem ženám

Druhá manželka Ivanka Devátá mu doma vytvářela zázemí, on ale někde po barech proháněl sukně. Pak se Devátá z manželství psychicky sesypala a konečně našla sílu Vinkláře opustit. Bylo to pro ni velmi těžké, s Vinklářem měla syna Adama.

V 76 letech si pro Vinkláře přišla smrt. Měl rakovinu, ale před synem se to snažil dlouho tajit. "Pamatuji se, že den před smrtí jsem mu přinesl pomeranče, byl v pohodě a chtěl, aby mu moje přítelkyně na druhý den uvařila vepřo knedlo zelo. Už se ho ale nedočkal," uvedl jeho syn pro web ahaonline.cz.

Vinklářovou nejznámější rolí byl inspektor Bouše v seriálech Hříšní lidé města pražského a Panoptikum města pražského. Skvělým způsobem zahrál také zlotřilého doktora Cvacha v seriálu Nemocnice na kraji města nebo hodného kuchaře v pohádce Princezna se zlatou hvězdou na čele.

V roce 2000 získal cenu Františka Filipovského za celoživotní dílo v oblasti dabingu. Vydal také vlastní autobiografii s názvem Pokus o kus pravdy. Vinklář zemřel po dlouhém boji s rakovinou plic v Praze v roce 2007.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy