Ostravští fanoušci se tak po čtyřech letech mohou těšit na čtvrtfinále play-off. A bude to jízda! Soupeřem černého koně soutěže bude mistrovská Kometa Brno.

Dlouhodobou část jste zakončili na čtvrtém místě se ziskem 92 bodů, čímž jste vyrovnali klubový rekord z vicemistrovské sezony 2010/2011. Musíte být spokojený…
Jsem. Hlavně po posledním zápase s Libercem panovala obrovská euforie. Byl jsem rád, že mužstvo i v době, kdy mělo jasné čtvrtfinále, tak v posledních třech utkáních zamezilo veškerým spekulacím hokejové veřejnosti a do všech šlo naplno. Vidět to bylo i na nás, na trenérech. Hodně nám záleželo na tom, abychom dobře skončili. A to se nám povedlo. Je to parádní pocit, že jsme to dotáhli na čtvrté místo a začínáme čtvrtfinálovou sérii doma.

Ilustrační foto.
Platí zákaz holení a už ladí píseň Raketou na Mars. Kometa zbrojí na play-off

Teď už to můžete prozradit. Jaký byl váš cíl v rámci základní části?
Získat přes 90 bodů, což mužstvo splnilo. Ten den po konci byl příjemný, přišla opravdová radost a určité uvolnění. Tak to má ale asi každý, komu se určitý úsek práce povede. Teď ale máme nový cíl. Když budu hodnotit dosavadní část sezony, nechci být v nějaké euforii. Měli jsme totiž i úseky, kdy jsme se s tím měli porvat daleko lépe.

Můžete být konkrétní?
Brzy po začátku přišla krize šesti sedmi zápasů. Zpětně jsem moc rád, že mužstvo ukázalo charakter a vzalo za to. Zároveň musím přiznat, že spoustu zápasů jsme vyhráli, přestože jsme nebyli lepší. Mnohokrát nás v brance podržel Patrik Bartošák. Přicházely ale i zápasy, kdy jsme měli trenérsky i hráčsky radost, vybudovali si určité sebevědomí. Dílčí cíl jsme splnili nad očekávání.

Vyrovnali jste dva klubové rekordy, v celkových statistikách vyčnívali i jednotlivci…
To jde ruku v ruce s týmovým projevem a naší filozofií. Při tvorbě týmu jsme sázeli na charaktery hráčů. Nikdy to není ideální, kolektiv je spolu dlouho, vždy jsou lepší a horší úseky. Nemůže to skvěle fungovat celou sezonu. Hlavní je týmová práce. Pokud pracujete dobře jako mužstvo, budou vždy vidět i individuality. Z jedné věci mám ale největší radost.

Povídejte…
Ze zvýšené produktivity, a to nejen v přesilovkách. Byly zápasy, kdy jsme se opravdu dokázali prosadit. A zároveň jsme nevybočili z poctivé defenzivní práce, což potvrzují i čísla. Skončili jsme druzí co do počtu vstřelených i obdržených branek. Dobře se nám to říká a pak i čte, když je hodnocení pozitivní. Ale pořád to není zdaleka ideální. Vidím okolo nás mužstva lepší než my, která ale můžeme v sérii play-off vyřadit. Tým má potenciál se dál posunovat.

Legendární brněnský brankář Vladimír Nadrchal oslavil osmdesátiny a dostal dres.
Čeká nás vynikající tatarák od Milana Kokše, říká Nadrchal o osmdesátinách

V úterý vstoupíte do čtvrtfinálové série se silnou Kometou Brno, očekává se parádní bitva…
Pro nás všechny je to velká výzva. Hrajeme s úřadujícím mistrem, víme o jejich šikovnosti a obrovských individualitách. Samozřejmě ale nebudeme dávat hráčům do hlav, že proti nám stojí tým, na který nemáme. Rozhodně nic takového. I v našem mužstvu jsou individuality. Pořád by ale měl být naší největší silou týmový, odhodlaný a houževnatý výkon. To když neplníme, tak nemůžeme v sérii pomýšlet na úspěch. Pro nás to bude hodně emotivní.

Určitě se shodneme, že klíčové opět budou výkony Patrika Bartošáka, který se postaví mezi tři vítkovické tyče jako nejlepší gólman základní části. Čeká ho první velké play-off, bude to pro něj velmi náročné…
Patrik je psychicky velmi silný, navíc to nebude těžké jen pro něj, ale i pro ostatní gólmany a hráče. Je ale pravda, že když se sází na jedničku, tak se od ní očekává nějaký výkon. O Patrika se nebojím, už má dost zkušeností na to, aby se s tím popral. On si to musí v prvé řadě užít, vždyť má obrovskou zásluhu na tom, kde jsme skončili. Tedy že jsme přímo ve čtvrtfinále a to začínáme před domácím publikem.

Když se budeme bavit o klubových rekordech, určitě musíme zmínit ten, který se týká návštěvnosti. Ta průměrná domácí 6986 diváků je nejvyšší za posledních dvacet let…
Našim fanouškům musím obrovsky poděkovat. Lidi si našli zpátky cestu na zimák, neskutečně se zvýšila průměrná návštěva. Mužstvo fanoušky cítilo v zádech a já budu jen rád, když nás budou dál podporovat. Stejně tak jako to, že se od nás čeká, že v play-off navážeme na to, co jsme předváděli v základní části, čekám já, že to předvedou taky. Víme, jaká bývá v Brně atmosféra, jedna z nejbouřlivějších v republice. Věřím, že nám budou naši fanoušci sedmým hráčem na ledě a pomůžou nám.

Ještě poslední věc. Ve čtvrtek s vámi vedení klubu prodloužilo smlouvu. Jde o víceletý kontrakt a týká se jak vašeho asistenta Pavla Trnky, tak zbytku realizačního týmu. To vás muselo ještě před začátkem play-off potěšit…
Jsem rád, že to prodloužení přišlo a důvěru klubu jsme dostali. Pro každého trenéra je to určitě příjemné ocenění jeho práce. Těší mě to za celý realizační tým, který nám skvěle funguje. Není to one man show, ale práce celé party. Musím říct, že jsme si lidsky sedli. Pořád jsme ale s Pavlem v extralize nováčci a v některých ohledech vidím prostor pro zlepšení. Rozhodně jsme všechnu moudrost světa nepobrali. Když budu konkrétní, tak zmíním zápas v Litvínově, kde jsem se nechal rozhodčím vyhodit. Bylo to sice poprvé v kariéře, ale i tak. To je jedna z věcí, na kterých bych chtěl v dalších letech zapracovat, zlepšit se v nich.

Gólman Olomouce Branislav Konrád po postupovém vítězství ve Zlíně
Hrdina Olomouce Konrád: Poslední dny jsem jen spal, jedl a hrál hokej