K Zemi se blíží silná sluneční bouře

Hrozba sluneční bouře

K Zemi se blíží silná sluneční bouřeAKTUALIZOVÁNO
Polární záře Foto:

Ilustrační foto: Shutterstock

2
Svět
Echo24
Sdílet:

K Zemi míří silná sluneční bouře, která by měla naplno udeřit ve středu. S odvoláním na americký národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) a NASA o tom informoval britský deník Dailymail. Částice, které vznikly minulý týden při sluneční erupci, mohou podle deníku způsobit výkyvy elektrické sítě a mohou mít také dopad na satelity.

Podle pozorování NASA byla erupce nejsilnější v letošním roce a jednou z nejsilnějších v tomto slunečním cyklu. Slunce se nyní nachází v cyklu slunečního minima, tedy v cyklu nejnižší aktivity. „Od 14. do 15. března platí nižší výstraha pro geomagnetické bouře. Ve vyšších zeměpisných šířkách může být viditelná polární záře,” uvedl úřad NOAA.

Aktuální model aktivity polární záře
Aktuální model aktivity polární záře Foto:

Foto: NOAA

NOAA geomagnetickou poruchu označil stupněm G1, tedy nejnižším z pětistupňové škály. S největší pravděpodobností tedy nehrozí velké škody.

Sluneční skvrny vznikají díky nerovnostem v magnetickém poli Slunce. Jedná se o místa, kde nedochází k proudění na povrchu slunce a je zde nižší teplota, než v okolí. U těchto skvrn vznikají erupce, při kterých se uvolňuje proud nabitých částic, známý jako sluneční vítr.

Sluneční vítr obsahuje protony, alfa částice (jádra hélia) a elektrony. Při jeho střetu s magnetickým polem Země dochází k ionizaci, která se projevuje jako polární záře. Ta by měla být díky nadcházející bouři mnohem intenzivnější. Měla by být například pozorovatelná ve Skotsku a na severu Anglie a USA.

Nejsilnější zaznamenaná bouře přišla v roce 1859. Tehdejší erupce byla asi třikrát silnější než ty, které zaznamenáváme v současnosti. Došlo k výpadku telegrafního spojení po celé Evropě a USA, někteří operátoři byli dokonce zasaženi elektrickým proudem. Podle expertních odhadů je pravděpodobnost, že podobně silnou událost Země zažije v dalších 10 letech, asi 12 procent.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také:

VIDEO: Zloději využili bouře, ukradli bagr a vyrabovali Lidl

USA sužuje sněhová bouře, bylo zrušeno přes 3300 letů

Sdílet:

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články