Hlavní obsah

Shiffrinová vydělala mezi lyžařkami nejvíc. Ledecká brala jen zlomek

Aare

Američanka Mikaela Shiffrinová si v uplynulé sezóně Světového poháru ve sjezdovém lyžování vydělala na prémiích nejvíc ze všech závodníků. Podle žebříčku Mezinárodní lyžařské federace FIS inkasovala celkem 702 774 švýcarských franků (asi 15 245 miliónu korun). Česká reprezentantka Ester Ledecká na lyžích vydělala 8290 švýcarských franků (necelých 180 000 korun), oficiální přehled prémií za SP ve snowboardingu FIS nezveřejnila.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Lyžařská hvězda Mikaela Shiffrinová pózuje s malým křišťálovým glóbem určeným vítězce SP ve slalomu.

Článek

Shiffrinová, jež obhájila velký křišťálový glóbus za vítězství v SP a ovládla i hodnocení slalomu, vyhrála v této sezóně dvanáct závodů a celkem osmnáctkrát stála na stupních vítězů. Nejlepší z mužů Marcel Hirscher, jenž dominoval slalomu, obřímu slalomu a posedmé v řadě i celkovému pořadí, inkasoval 669 681 švýcarských franků (asi 14 527 miliónu korun). Rakušan triumfoval třináctkrát, na stupně vítězů vystoupil v 16 závodech.

Hirscherův velký rival Henrik Kristoffersen z Norska, jenž se ve dvanácti závodech musel spokojit s druhým místem za suverénním Rakušanem a vyhrál jen jednou, inkasoval 345 071 švýcarských franků (7,485 miliónu korun). Druhá v žebříčku žen Wendy Holdenerová ze Švýcarska získala 273 794 (5,939 miliónu korun).

Dvojnásobné olympijské vítězce Ledecké, která se mezi lyžařkami dostala na oceňované pozice v pěti závodech, patří v pořadí žen 69. místo. Nejvyšší finanční odměnu inkasovala za prosincové sedmé místo ve sjezdu v Lake Louise (3000 švýcarských franků).

Reklama

Související témata: