Andrej Babiš v Zemanově jámě lvové

Avizovaná schůzka dvou momentálně nejmocnějších postav české politické scény napíše další stránku historie povolebního patu, v němž se Česká republika potácí od říjnových parlamentních voleb.

Komentář Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andreji Babišovi by pár dalších měsíců čekání na verdikt sociálních demokratů zas tak moc nevadilo

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Šéf ANO Andrej Babiš se přitom při informování prezidenta Miloše Zemana bude muset vyrovnat se svou - momentálně ve vztahu k prezidentovi - slabší pozicí. Jelikož se mu zatím nepodařilo sestavit vládu, která by získala důvěru Poslanecké sněmovny, nachází se v neustálém ohrožení sesazení prezidentem.

Babiš prozatím není podruhé jmenovaný premiérem a pověření k sestavování vlády mu může prezident kdykoliv odebrat. A pověřit kohokoliv jiného. 

Zemanova pozice je přitom jasná. Upřednostňuje vládu ANO se sociálními demokraty, s podporou KSČM. Postava předsedy SPD Tomia Okamury jakožto případného dalšího do party se také stále vznáší někde v ozvěně prezidentových myšlenek. S tím vším se bude muset premiér v demisi vyrovnat. 

Z kuloárů hnutí ANO se přitom jasně ozývá, že případné spolupráce s SPD sice může být cesta nejmenšího odporu, zároveň ale nejvíce trnitá a nebezpečná.  

Na domácí i zahraniční půdě by se totiž určitě aktivizoval takový odpor vůči účasti Okamurovy sestavy, že by ji bylo nejen těžké ustát politicky, ale také z hlediska osobní psychiky. Pro samotného Andreje Babiše i ostatní čelné představitele jeho hnutí. Vzpomeňme jen na výhrady několika jeho ministrů i primátorů, kteří jméno SPD spíše vyplivují, než vyslovují. 

Pokračování poziční hry

Navíc by byla v ohrožení unijní mise Andreje Babiše, který si zaslouží ocenění minimálně za odhodlání aktivně se pro nás životně důležitému partnerství věnovat. Andrej Babiš tak může prezidenta, který je prý mírně nervózní z táhnoucích se jednání, uklidnit jedině intenzivnějším jednáním s ČSSD. 

Však také tento týden mají probíhat intenzivní schůzky na expertní úrovni, přičemž si ministři v demisi se svými sociálně demokratickými možnými partnery mají vyjasnit, na čem se shodnout dá a na čem ne.

Kolik křesel bude mít ČSSD? Hamáček chce pět. 'Maximálně čtyři,' odpovídá ANO

Číst článek

Ale ani toto spojenectví nevypadá nijak růžově. Za prvé, Jiří Zimola může očekávat disciplínu poslaneckého klubu oranžových, jak moc chce. V konečném důsledku ale každý poslanec hlasuje podle svého svědomí a tak ke vzpouře dojít může.  

Navíc samotný druhý muž ČSSD pravděpodobně nemile překvapil hnutí ANO, když pomluvil plánovaný vládní daňový balíček nebo horoval pro referendum o členství v NATO a Evropské unii. 

Andrej Babiš tedy bude muset manévrovat a možná mu zase vytane na mysli prozatím fantaskní představa, jaké by to bylo, kdyby buď nešel do politiky, nebo mu na společné makání kývla ODS. S tou by měl pohodlnou většinu, nikdo by nemohl mluvit o extremistech ve vládě nebo poblíž ní a ještě by to znamenalo stabilní protiváhu vůči prezidentovi na Hradě. A ještě by spolu mohli snižovat daně, kdyby chtěli. 

To by ale musel jednat s větší úctou, méně vyzývat přes sociální sítě, dát velkou nabídku a distancovat se jasně od jiných stran. Každopádně od návštěvy těžko čekat rozseknutí gordického uzlu současné politické situace. Spíše pokračování poziční hry s aktivistickým prezidentem, který je do sestavení stabilní vlády pořád na koni i vůči Andreji Babišovi. 

Thomas Kulidakis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme