Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Brusel odvolal velvyslance z Moskvy. Češi řeší vyhoštění ruských diplomatů

Autor: ČTK, jmik, vei - 
23. března 2018
11:35

Evropská unie potvrdila, že odvolává svého velvyslance v Rusku ke konzulacím, v Bruselu je očekáván o víkendu. Krok souvisí s útokem nervovou látkou novičok v Británii, která otrávila ruského exšpiona Sergeje Skripala a jeho dceru. Česko v reakci na kauzu zvažuje vyhoštění ruských diplomatů a sněmovní strany volají po razantním řešení. Kromě komunistů, podle kterých by Česká republika měla vyčkat do vyřešení případu. A Hradu, který zatím mlčí. 

Česká republika měla postupovat razantněji hned poté, co ji Rusko spojilo s chemickou látkou, řekl šéf ODS Petr Fiala. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v reakci na prohlášení premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), že ČR zvažuje vyhoštění ruských diplomatů, uvedl, že už vyhoštěni měli být. Pro razantní diplomatický krok se vyslovují i zástupci TOP 09 či Starostů a nezávislých, naopak šéf komunistů Vojtěch Filip by počkal do vyřešení případu. Hrad záležitost nekomentoval.

ODS, lidovci i TOP 09 chtějí razantní řešení

Česká diplomacie měla podle Fialy přistoupit k Rusku razantněji hned poté, co zemi spojilo s nervovou látkou užitou v jihoanglickém Salisbury. „Vláda místo toho vyčkávala a začala reagovat až po tlaku opozice. Chystané kroky premiér Babiš zatím oznámil jen jako záměr, uvidíme, zda k tomu nakonec opravdu dojde,“ uvedl. Za současné situace je podle něj nutno jednat rozhodně a hájit české národní zájmy a důstojnost.

Předseda KDU-ČSL Bělobrádek při dotazu na vyhoštění napsal, že už se to dávno mělo stát. Opačný názor má šéf komunistů Filip. „Myslím, že do řádného vyšetření případu by šlo o předčasný krok,“ uvedl.

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil řekl, že jeho strana byla od počátku pro radikálnější postup a solidaritu s Británií. „My jsme od počátku navrhovali, aby ČR zvážila vyhoštění ruských diplomatů. Pokud se takto vláda rozhodne, tak to bude mít naši podporu,“ uvedl. Obává se však, že kabinet se pro vyhoštění nerozhodne kvůli spojení Babiše s prezidentem Milošem Zemanem, který má k Rusku blízké vztahy.

Poslanci Starostů a nezávislých ve středu zaslali dopis ministru zahraničí Martinu Stropnickému (ANO), ve kterém uvedli, že vyhoštění části ruských diplomatů z ČR je jedinou adekvátní reakcí. „Česká republika je suverénní země, která by se neměla pohybovat jen ve stínech ostatních a čekat na jejich rozhodnutí,“ napsali s odkazem na to, že ČR čeká s rozhodnutím na kroky Německa, Francie či Polska.

Štětina: Vyhoštěním diplomatů může Česko posílit

Je už celá řada zemí, které se připojily k Britům, a bylo na čase, aby to udělala i Česká republika,“ řekl Blesk Zprávám k rozhodnutí českého premiéra v demisi Andreje Babiše eurokomisař Jaromír Štětina (nestr. za TOP a STAN). Sám je podle svých slov přesvědčený, že toto rozhodnutí může naopak diplomatickou pozici České republiky vůči Rusku posílit. „Zejména ministerstvo zahraničí by si mělo uvědomit, že Rusko respektuje silné protivníky. A jestliže projevíme v této věci slabost, bude to diplomatická ztráta,“ dodal Štětina. 

 Zeman přijme ministra zahraničí až příští týden

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček řekl, že má k otázce vyhoštění jen jeden komentář. A to, že ve čtvrtek prezident Miloš Zeman přijme ministra zahraničí Stropnického (ANO). Ministři by se situací měli zabývat podle Babiše v pondělí.

Kvůli otravě bývalého ruského tajného agenta, ze které Britové obviňují Moskvu, už Londýn vyhostil 23 ruských diplomatů. O podobném kroku uvažují i další unijní státy, zmiňovány jsou pobaltské země, ale i některé další. Summit EU ve čtvrtek souhlasil s názorem britské vlády, že za útokem je velmi pravděpodobně odpovědné Rusko, jiné věrohodné vysvětlení prý není.

Petr_123x ( 27. března 2018 14:48 )

Jaký ruští bratři? Nejsou to naši bratři, obsadili naši zem pomocí tanků, zdevastovali náš průmysl i naši zemi, vraždili naše lidi i naše skutečné bratry. Jací zrádci z Mnichova? Naši spojenci byli francouzi a rusové, nikdo z nich nebyl schopen pomoci a čelit Hitlerovi. Pak se do nás zakousli i naši 'bratři' z polska a maďarska. Britové nám naopak jako jediní pomohli, viz https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Mnichovský_úvěr A teď k tvé lži, oficiální zpráva je zde: http://www.interfax.ru/russia/604667 a o československu se tam nic nepíše, o česku ano.

Petr_123x ( 27. března 2018 14:36 )

Satanas: Ty tady nírmálně a sprostě lžeš. Od kdy slovo Чехии znamená Československo? Kdo umí rusky, může si to přečíst sám: http://www.interfax.ru/russia/604667

show ( 23. března 2018 16:23 )

Jo tak, hradní zavolají Púťu, že na oko někoho obětují.

jana999 ( 23. března 2018 14:38 )

tak já bych opravdu vyčkala, zatím tento unáhlený krok chtějí udělat bývalí bezcharakterní stbáci, kteří tak opěvovali sovětský svaz a udávali lidi s jiným názorem jako soudruh štětina, ten by měl za svoje působení za totality sedět v kriminále, kdybychom dělali co on požaduje. Co když se vyšetří, že ta látka opravdu je od nás? Tím, že tu bez jakýkoliv důkazů hned napadáte rusko už lidi nezblbnete, už je to opravdu dost podezřelé, jedna otázka kdo z toho má prospěch, ten je vrah a rusko to není

zaka ( 23. března 2018 14:20 )

popravily zrádce aby všichni ostatní věděli jak dopadnou je to výstraha.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa