Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rusové vmetli třem českým diplomatům: Jste nežádoucí, odjeďte do čtvrtka

Autor: ČTK, nkov, nkov, jer, jer - 
30. března 2018
14:50

Moskva označila tři české diplomaty v Rusku za nežádoucí, do čtvrtka 5. dubna musí opustit zemi. České ministerstvo zahraničí vzalo ruský krok na vědomí. V Moskvě si v pátek předvolávají velvyslance států, které v rámci solidarity s Británií kvůli případu otravy Sergeje Skripala vyhostily tento týden ruské diplomaty. Ruské ministerstvo zahraničí jim předává protestní nóty a oznamuje reciproční vypovězení jejich diplomatů. 

Ruské představitele vykázaly tři desítky zemí, které společně vypověděly přes 150 Rusů. Česká republika vypověděla tři diplomaty, stejný počet českých diplomatů proto musí opustit Rusko.

Jako první do budovy ruského ministerstva zahraničí dorazili velvyslanci Británie, Francie a Německa, krátce poté přijel i italský velvyslanec. Na ruském ministerstvu zahraničí byl již také český chargé d'affaires Petr Kroužek, který je v nepřítomnosti Vladimíra Remka pověřen vedením diplomatické mise v Moskvě.

Moskva Kroužkovi sdělila, že tři české diplomaty považuje za nežádoucí osoby, čas na opuštění Ruska jim dala do 5. dubna. České ministerstvo zahraničí následně oznámilo, že tento ruský krok předpokládalo a že ho bere na vědomí.

Video  Zeman promluvil o jedu v Česku, poradci s půlkou žaludku i svém zdraví  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Litva, která stejně jako Česko vyhostila tři ruské diplomaty a která nyní musí tři své diplomaty z Ruska stáhnout, označila postup Moskvy za nevyvážený. „Litva má v Rusku méně diplomatů než Rusko v Litvě,“ uvedlo litevské ministerstvo zahraničí.

Ruské ministerstvo v pátek podle Reuters Británii sdělilo, že musí do měsíce snížit počet svého diplomatického sboru v Moskvě na velikost ruské diplomatické mise v Británii. O počtu britských diplomatů, kterých se redukce týká, se Reuters nezmiňuje. Moskva také dodala, že k vyhoštění diplomatů západních zemí z Ruska vedly britské provokativní akce.

Britské ministerstvo zahraničí označilo reciproční odpověď Ruska za politováníhodnou. „Ale ve světle předchozího ruského chování jsme to očekávali,“ citoval Reuters britské prohlášení. V něm Londýn zopakoval, že na základě všech dostupných důkazů neexistuje jiný závěr, než že vinu za otravu Skripala a jeho dcery nese Rusko.

Německý velvyslanec Rüdiger von Fritsch po odchodu z ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že Rusko musí odpovědět na otázky týkající se obvinění z otravy Skripala. Řekl také, že Německo, které musí z Ruska stáhnout čtyři diplomaty, je otevřené k dialogu a že Berlín chce mít s Moskvou dobré vztahy.

Moskva již také oficiálně oznámila vyhoštění čtyř diplomatů Francie, čtyř Polska, dvou Itálie, dvou Nizozemska, jednoho Finska, jednoho Švédska a shodně po jednom také z Lotyšska a Estonska. O vykázání 60 amerických diplomatů ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov informoval ve čtvrtek.

Antonin Blaha ( 31. března 2018 22:20 )

 Nebyt tech Rusaku v 1945 tak tady nikdo z vas nepise takove blbosti

kukuku ( 30. března 2018 17:42 )

Mně to připadá, že autorem/ry nadpisů je speciální elitní brigáda, vybavená ještě horším intelektem a gramatikou, než zbytek redakce.

kukuku ( 30. března 2018 17:35 )

A kdo živí Tebe, že tu oblbuješ od rána do večera?

santikxauz ( 30. března 2018 15:59 )

U nás je nutná deratizace odpůrců pana Zemana a Babiše.

Samo ( 30. března 2018 15:42 )

kryssa: Zato ty budeš velké české či ruské hovno a smrdíš i na fotce.

Zobrazit celou diskusi