Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autopilot Tesly zabíjel. Během tragické nehody Modelu X byl zapnutý

redakce AUTO.CZ
Diskuze (56)
Americký výrobce elektromobilů potvrdil, že během nedávné tragické nehody v Kalifornii byl v nabouraném Modelu X zapnutý systém Autopilot.

Na konci března se na kalifornské dálnici 101 u města Mountain View udála tragická nehoda, během níž po nárazu do betonové bariéry za volantem Tesly Model X zemřel osmačtyřicetiletý inženýr Applu. Hned po nehodě se začalo spekulovat, zda za střet s bariérou může sám řidič, nebo elektronické systémy, které si se situací nezvládly poradit. Pár dní po nehodě je jasno, Tesla potvrdila, že během střetu byl zapnut systém Autopilot.

Automobilka to přiznala v oficiálním prohlášení, v němž nastínila okolnosti nehody, a to na základě studia dostupných dat z vozidla. Tesla tvrdí, že ve chvilkách před nehodou, k níž došlo v pátek 23. března v 9:27 místního času, byl Autopilot zapnut s tím, že adaptivní tempomat byl nastaven na udržování co nejkratší vzdálenosti s vozidlem vpředu.

Řidič byl přitom před nehodou několikrát upozorněn na to, aby dal ruce na volant, a to jak akustickými, tak vizuálními signály. Ještě šest sekund před nehodou přitom řidič stále nedal ruce na volant, stále mu však zůstávalo ještě pět sekund a zhruba 150 metrů na to, aby nějak zareagoval. K tomu ale podle Tesly nedošlo.

Auto tedy řidiče několikrát včas varovalo před nebezpečím a vyzvalo ho k převzetí řízení, proč ale vůbec ke srážce došlo a proč Autopilot bariéru nerozpoznal a vozidlo před ním nezabrzdil, už výrobce neuvedl. V minulosti přitom již došlo ke smrtelným nehodám, u nichž Autopilot hrál vliv.

Havárie mnohé zaujala i tím, nakolik bylo auto zničeno. I Tesla v prohlášení přiznává, že k takovému úrovni poškození Modelu X u známých nehod ještě nedošlo. Automobilka to však vysvětluje tím, že SUV narazilo přímo do betonové bariéry a ne do speciálního tlumiče, který má tlumit případný náraz. Daný díl na místě chyběl, během předcházející nehody byl zničen a do havárie Modelu X nebyl nahrazen.

Americká Národní správa bezpečnosti silničního provozu (NHTSA) zatím výsledky vyšetřování nehody nezveřejnila. Stejně tak ji nekomentovala ani Národní rada pro bezpečnost dopravy, která ji rovněž vyšetřuje.

Nehoda každopádně přichází v době, kdy se začíná stále více mluvit o tom, zda autonomní systémy jsou opravdu takovým pomocníkem bezpečnosti dopravy, jak se říká. K úmrtí došlo jen krátce poté, co autonomní prototyp Uberu nezareagoval na chodkyni vedoucí kolo a přejel ji, následkem čehož zemřela. Sama Tesla ale tvrdí, že vozy s elektronickými pomocníky jsou skutečně bezpečnější. V případě jejích aut se v USA stane jedna smrtelná nehoda na 320 milionů ujetých mil, zatímco průměr činí 86 milionů ujetých mil na jednu smrtelnou nehodu. Z toho vyplývá, že u Tesly s Autopilotem je 3,7krát nižší šance, že se zaplete do smrtelné nehody.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (56)
Avatar - rokyta.p
2. 4. 2018 23:03
chce to čas
Autopiloty čeká velký rozmach, letadla, lodě vlaky jsou mnohem dál. I když reagují na méně pestré podněty. Na zemi se to musí ještě vychytat, ale za pár desítek let to bude stejně běžný prvek jako třeba stěrače. Které byly také dřívě pouze výstřelkem luxusních vozů. Řidič buď použije nebo ne. A věřte že hodně z tech, co dnes říká že ne, bude za čas rádo používat.
2. 4. 2018 17:11
Re: chyba Tesly
No nevim, jestli by zastaveni u krajnice bylo bezpecnejsi.

[odkaz]

Pominu-li fakt, ze bariera se nachazela mezi 6 a 7 jizdnim pruhem vlevo :-)
A mohl bys napalit do x jinych barier..

Tak zastaveni v takovychto mistech take nepovazuju za bepecne. Nebo mne zkus podle ty fotky z odkazu popsat, kdybys byl autopilot v 6 pruhu vlevo, kam bys zaparkoval >:D

Nez neco napises, tak si zkus alespon zjistit neco o te nehode.
To, ze to autopilot nezvladl, stejne tak jako 12.3. nejaky jiny ridic nasvedcuje tomu, ze se nejedna o standardni misto..
2. 4. 2018 16:46
Re: Hm, to je blbý
Ahoj wine.

Videl jsi to video uberu?

Ta osoba skocila primo pod auto.

Kdyby tam byl ridic, tak nejspis neudala taky nic.

Na reakci byla asi 1s..
2. 4. 2018 13:50
Re: Samsung
Tí by naopak pár dobrých inžinierov potrebovali. Už im ich zbehlo toľko, že nevedia kde je sever, LG ich valcuje neskutočne...
Avatar - Machýrek
2. 4. 2018 01:54
Re: Jsem rád, že Tesla se konečně
Soucasny business model Tesly je neudrzitelny a vyvoj trhu smeruje k jejimu krachu.

Jinak, nejsem ani fanousek ani odpurce Tesly. Je mi uplne burt.