Pomáhá Francie Kurdům? Zvěsti o vyslání vojáků vyvolaly roztržku Paříže s Ankarou

Francie naznačila ochotu vyslat své vojáky do syrského Manbidže, aby zabránili dalšímu postupu Turků. Kurdský server Kurdistan 24 dokonce píše, že prezident Emmanuel Macron nasazení jednotek slíbil delegaci syrských Kurdů.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž - Damašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle informací Kurdistanu 24 by Francouzi měli v Manbidži působit v rámci koalice vedené Američany. Na snímku obrněná vozidla této koalice projíždí po okraji severosyrské Manbidže. Podle Syrské observatoře pro lidská práva (SOHR) je v oblasti kolem města nasazeno zhruba 350 vojáků koalice, jejichž většinu tvoří Američané.

Podle informací Kurdistanu 24 by Francouzi měli v Manbidži působit v rámci koalice vedené Američany. Na snímku obrněná vozidla této koalice projíždí po okraji severosyrské Manbidže. Podle Syrské observatoře pro lidská práva (SOHR) je v oblasti kolem města nasazeno zhruba 350 vojáků koalice, jejichž většinu tvoří Američané. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Americký deník Washington Post nicméně uvádí, že se Paříž oficiálně odmítla k věci vyjádřit. A odvolává se na nejmenovaný zdroj z Elysejského paláce, podle kterého prý žádný plán na vyslání neexistuje a Macron slíbil pouze „podporu“ syrským rebelům.

Hrozí dobytému Afrínu etnické čistky? Jestli Turci potáhnou dál na východ, mohou tvrdě narazit

Číst článek

Turecký provládní deník Yeni Şafak ale v pondělí napsal, že do Manbidže údajně ke konci minulého týdne dorazilo 50 francouzských vojáků. 

Každopádně Turci už od ledna útočí na Kurdy v Afrínu, kde zabili stovky lidí a desetitisíce dalších vyhnali z domovů.

Před dvěma týdny Afrín obsadili a prezident Recep Tayyip Erdoğan prohlásil, že bude v ofenzivě pokračovat dál směrem na východ k Manbidži. 

V koalici s Amerikou

Podle informací Kurdistanu 24 by Francouzi měli v Manbidži působit v rámci koalice vedené Američany, jejíž součástí jsou i kurdské Lidové obranné jednotky YPG, proti kterým Turecko bojuje v Afrínu a nazývá je „teroristy“. 

Zpočátku se zdálo, že Francie opustila Kurdy, kteří bojovali proti takzvanému Islámskému státu. Teď to však vypadá, že prezident Macron chce rozšíření turecké operace aktivně vzdorovat, doplňuje francouzský časopis Marianne. Uvádí, že francouzští vojáci se mohou v Manbidži připojit k americkým, aby společně zastavili turecký vpád.  

Prezident Macron zároveň nabídl, že zprostředkuje jednání mezi Ankarou a Kurdy, jehož cílem by mělo být stažení tureckých vojáků a jejich spojenců z Afrínu. Město teď plení džihádisté, kteří tam přišli spolu s tureckými jednotkami. Francie navrhuje, aby byla celá oblast prohlášena za neutrální zónu pod mezinárodní správou. 

Jedna z amerických základen v oblasti mezi Manbidží a Aleppem. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Rozhněvaná Ankara

Macronovo počínání Ankaru rozhněvalo. Mluvčí tureckého prezidenta İbrahim Kalın odmítl jakýkoli dialog či kontakt s „teroristy“, podotýká irácký server Rudaw.

Erdoğan reagoval ještě ostřeji a ve svém pravidelném pátečním projevu vyjádřil podiv nad tím, „jak si francouzský prezident může dovolit mluvit o zprostředkování rozhovorů mezi Tureckem a teroristickou skupinou“. A přijetí kurdské delegace v Elysejském paláci označil za „projev nepřátelství vůči Turecku“. 

Ankara dokonce pohrozila, že Francie by se kvůli údajné „podpoře terorismu“ mohla stát „tureckým cílem“, všímá si agentura Reuters. Turecký vicepremiér Bekir Bozdağ očekává, že spojenci „odsunou své jednotky turecké armádě z cesty“. 

Naopak americký prezident Donald Trump hovořil v pátek s Erdoğanem a dohodli se na „posilování spolupráce“. Spojené státy však zároveň vyslaly do Manbidže další vojenské posily, oficiálně s cílem „zajistit bezpečnost koaličních jednotek v oblasti“, uvádí exilový turecký zpravodajský server Ahval. 

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus. 

Gita Zbavitelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme