MENU
rodina-a-tehotenstvo

Rakovina vaječníkov prichádza nenápadne. Nemáte tieto varovné znamenia?

Bolesť v podbruší či nadúvanie môže mať mnoho príčin. Patrí k nim aj rakovina vaječníkov.
Zdroj: Shutterstock.com

Súvisiace témy

Rodina a tehotenstvo

Rakovina vaječníkov prichádza nenápadne. Nemáte tieto varovné znamenia?

Rakovina prsníka je šiestou najčastejšou rakovinou slovenských žien. Ročne pribudne 600 nových pacientok. Medzi pravidelnými kontrolami u gynekológa si všímajte tieto varovné príznaky.

Pri väčšine diagnóz a pri rakovine dupľom platí, že čím skôr sa zistí, tým väčšia je šanca na vyliečenie. Príznaky rakoviny vaječníkov sú vcelku nenápadné a ľahko zameniteľné s iným, menej závažným zdravotným problémom. Preto väčšina žien nevyhľadá lekára skôr, ako sa dostane do 3. či 4. štádia choroby, ktoré už nie je zvrátiteľné. 

Ako súvisia návaly horúčavy v menopauze s rakovinou prsníka?​

Ktoré ženy sú najohrozenejšie?

S rastúcim vekom sa výrazne zvyšuje aj pravdepodobnosť ochorenia, a to už po 35.roku života. Najčastejšie sa ochorenie zistí až po 55. roku života a najkritickejší je inerval medzi 60. až 65.rokom. Približne 5 až 15% žien, u ktorých rakovina prepukne, má genetickú mutáciu génov BRCA1 alebo BRCA2. U asi 20% súvisí ochorenie so životným štýlom, napríklad s užívaním hormonálnej antikoncepcie, s fajčením, boli vystavované ožarovaniu. U väčšiny žien sa, podobne ako u iných druhov rakoviny, konkrétna príčina nezistí. 

Ženy s genetickou mutáciou génu BRCA sú lekármi v rámci prevencie podrobne sledované.Ženy s genetickou mutáciou génu BRCA sú lekármi v rámci prevencie podrobne sledované.
Ženy s genetickou mutáciou génu BRCA sú lekármi v rámci prevencie podrobne sledované.
Zdroj: Shutterstock.com

Ženy s genetickou mutáciou génu BRCA sú lekármi v rámci prevencie podrobne sledované. Foto: Shutterstock

Nie ste padavky! Tipy, ako si pomôcť pri menštruačných kŕčoch​

Čo sa dá preventívne urobiť?

Najdôležitejšie sú preventívne gynekologické prehliadky. Ak ich poctivo absolvujete každý rok, máte veľkú šancu, že prípadné ochorenie sa zachytí včas, v štádiu, kedy je ešte pomerne dobre liečiteľné. Ženám s dedičným výskytom mutácie génov BRCA, ktoré majú niekoľkonásobne vyššiu pravdepodobnosť rakoviny prsníka aj vaječníkov, sa odporúča dať si preventívne odstrániť ako prsníky, tak vaječníky, najlepšie ešte pred 40-tym rokom života. Viac sú týmto ochorením ohrozené tiež ženy, ktoré začali menštruovať skôr ako mali 12 rokov, sú bezdetné alebo rodili až po tridsiatke, neužívali nikdy hormonálnu antikoncepciu alebo naopak podstúpili hormonálnu liečbu menopauzy. 

10 najväčších vinníkov rakoviny. Väčšine sa môžete vyhnúť!​

10 príznakov, ktoré ju môžu prezradiť: 

  1. Bolesť v dolnej časti brucha alebo v boku.
  2. Nadúvanie, pocit plnosti.
  3. Zväčšené brucho.
  4. Nepravidelné periódy alebo vaginálne krvácanie po menopauze.
  5. Bolesť počas sexu.
  6. Strata chuti do jedla, chudnutie.
  7. Bolesti chrbta.
  8. Častejšie močenie ako zvyčajne.
  9. Pocit, že nie ste zdravotne v poriadku, bolesti hlavy.
  10. Zápcha alebo hnačka.

Pri dlhšie trvajúcom pocite, že niečo nie je v poriadku, sa rozhodne obráťte na lekára. Lepšie podstúpiť vyšetrenie zbytočne, ako robiť zo seba hrdinku a prísť neskoro.

Vedecky dokázané: zelený čaj predlžuje život a zlepšuje zdravie

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Zistili mi v krvi zvýšenú hladinu kreatinínu, čo s tým?

Častokrát mierne zvýšenie kreatinínu môže byť spôsobené dehydratáciou, teda nedostatočným príjmom tekutín. Preto v prvom rade by som zvýšil príjem tekutín na dva až dva a pol litra denne a znížil príjem soli v potrave. A za mesiac by som skontroloval u praktického lekára znovu hodnoty obličkových funkcií, teda kreatinín, urea, glomerulárna filtrácia a podľa potreby i minerály. 

Pokiaľ by pretrvávala hodnota zvýšeného kreatinínu, následne by som doporučil nefrologické a urologické vyšetrenie, aby sme vylúčili alebo potvrdili patologickú príčinu, ktorá spôsobuje oslabenie funkcie obličiek a podľa výsledku nasadil ďalší postup. Momentálne by som ale neodoporúčal žiadnu diétu okrem zníženia soli a dostatočného príjmu tekutín a počkal by som na kontrolné vyšetrenie obličkových funkcií. 

čítať viac

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor